Sport

2017.08.11. 18:40

Kazahsztánban vizsgázott az edző

VÁRPALOTA Egy sikeresen abszolvált vizsgát követően négydanos kyokushin- karate-mesterként térhetett haza a távoli Kazahsztánból Vancsek Ferenc, a Főnix Dojo Várpalota edzője.

Szabó Péter Dániel

- Shihan Schwarcz Róbert szakosztályvezető ajánlásával utaztam ki a közelmúltban Kazahsztánba. Az utazás célja az volt, hogy a nemzetközi dankollégium előtt levizsgázzak a 4. dan övfokozatra - kezdi a beszélgetést Vancsek Ferenc, majd hozzáteszi, alapos és hosszadalmas felkészülés után vágott neki párjával a nagy útnak.

- Összekötöttem a kellemeset a hasznossal, több szempontból is. Egyrészt elkísért párom az útra, másrészt néhány nappal hosszabbra terveztük az utat, hogy megnézhessük a karate-világbajnokság küzdelmeit, illetve megtekinthessük Asztana (Kazahsztán fővárosa) nevezetességeit is. Minden jól sikerült, színvonalas küzdelmeket láthattunk. A főváros pedig csodaszép volt - mondja az immár négydanos mester, akitől megtudtuk, a verseny és a városnézés után buszokkal vitték őket a Shchuchinsk városa mellett található kisebb sportközpontba. A kipakolás után már indultak is tovább a közeli, mintegy 50 percnyi buszozásra található tópartra, ahol elkészült a csoportkép a résztvevőkkel és a nemzetközi dankollégium mestereivel.

Vancsek Ferencnek (középen) nemzetközi mezőnyben kellett helytállnia Fotó: Főnix Dojo Várpalota

A visszautat követően még két "könnyed" edzés következett, melyet Sotodate shihan és Escalera shihan vezetett. Az edzéseken főleg a kihon és a kata gyakorlása volt napirenden.

- Másnap délelőtt a nemzetközi dankollégium előtt kezdtük el a vizsgát. Több mint két órán keresztül azon technikák és formagyakorlatok bemutatását kérték, amelyeket előző nap tanultunk, persze sokkal nagyobb darabszámban és sokkal intenzívebben. A vizsga első részét egy kis erőnléti teszt, 50 fekvőtámasz és 100 guggolásos felugrás zárta. Ebéd után a nagy csarnokban hirdették ki azokat, akik elkezdhették a vizsga második részét, a küzdelmeket. Szerencsére én is közöttük voltam. Összesen tíz küzdelmet kellet teljesíteni. A darabszámmal nem is volt nagyobb gond, viszont mindenki egy csoportban dolgozott, így többször is előfordult, hogy néhány ifjú kazah titánnal is összekerültem. Nem volt könnyű, de nem is azért utaztam ki a messzi országba - jegyzi meg mosolyogva Vancsek Ferenc.

Az alapos felkészülés és a kemény helytállás végül meghozta gyümölcsét.

A sikeres vizsgázók felsorolásakor shihan Midori a várpalotai mester nevét is felolvasta, azaz innentől fogva Vancsek Ferenc a 4. dan büszke tulajdonosa.

A Főnix Dojo edzője hangsúlyozta, mindenkinek köszöni a segítséget, különösképp Schwarcz Róbert szakosztályvezetőnek.

- Tulajdonképpen mindenki, akivel együtt edzettem, küzdöttem, hozzájárult ehhez a sikerhez. Így ez nemcsak az enyém, hanem a Főnix Dojo sikere is egyben - zárta a beszélgetést Vancsek Ferenc, akit hazatérése utáni első edzésén külön köszöntött a várpalotai karateklub összetartó csapata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!