Sport

2015.01.30. 10:16

Egy ajkai kislány többször is az országos úszó ranglista élén

Az országos úszó ranglista élén többször is találkozhatunk egy ajkai kislány, Szóka Júlia nevével.

Tisler Anna

Julcsi 1500 méter, 400 méter és 200 méter gyorson országos bajnok, 200 méter mellúszásban és 200 méter vegyesen második helyezett. Tavaly ő lett az év magyar bajnoka 1500 méteres gyorsúszásban. A tíz esztendős kislány, a Fekete-Vörösmarty iskola negyedikese, az elmúlt években 93 érmet gyűjtött, amelynek többsége arany. Julcsi szeptembertől magántanuló, ugyanis naponta kétszer edz, reggel majd kora délután. Edzője Farkas András.

- Öt órakor kelek, elkészülök, és hat órakor már indulunk az uszodába, tíz óra felé érünk haza - mesélte egy napját. - Hazaérkezés után tanulok, majd kettő órakor ismét megyek úszni, hat óra után érek haza.

Szóka Júlia az idén már két érmet szerzett Fotó: Tisler Anna

Hétvégén nincs edzés, akkor versenyre utazik, ha nem versenyez, akkor tanul, azon kívül  a nagymama meglátogatása fér bele sz idejébe. Julcsinak sokat segítenek a szülei, valamint az érettségire készülő nővére, Eszter. Julcsi az osztályától és tanítóitól sem szakadt el, ha nincs edzés, beül az órákra. Versenyeiről, eredményeiről is értesíti sz iskolát. Társai büszkék rá.

Negyedévente vizsgázni ül be az iskolapadba. Megtudtuk, a tanulás is jól megy, igaz, a matematikát többet kell gyakorolni az eredményhez. Az édesanya, Szóka Ernőné Rónyai Rita elmondta, Julcsi öt éves korától úszik. Családja azért szorgalmazta a vizi sportot, ha nyaralni mennek, biztonságban legyen a gyermek, és az úszás egészséges. Majd rájöttek, a kislány imádja a vizet és kiváló adottságai vannak. Ekkor kerestek számára edzőt. Bujna Lilla foglalkozott vele, később került Farkas Andráshoz.

- Julcsi mindenben egyaránt jó, ahogy idősebb lesz, majd kiderül, mi az, amiben leginkább jól teljesít - tudtuk meg Farkas Andrástól. - Ha továbbra is ilyen szorgalmas és céltudatos lesz, bárhova eljuthat, akár az olimpiáig is.

Horváthné Laki Andrea, Julcsi tanítónője elmondta, az osztály büszke Julcsira. A kislány másik tanítója Varga Józsefné, aki szintén mindenben segíti őt.

Az édesanyától megtudtuk, Julcsi nagyon önálló. Szüksége is van rá, ugyanis az úszás miatt előfordul, hogy messzire kell utaznia. Debrecenben töltött edzőtáborban csaknem egy hónapot. Hétvégén hazajöhetett, de mint elmondta, hiányzott neki a család, pedig naponta telefonáltak egymásnak. Szókáék négy leányt nevelnek. Mindannyian sikeresek, szorgalmasak. A legidősebb, Eszter a Bródy gimnázium érettségire készülő diákja, sokat tanul, szeret olvasni. Lili ötödik osztályos, a legkisebb, Bíborka még óvodás, jövőre kezdi sz első osztályt. Ő lovagol, amit nagyon szeret.

Julcsi fiatal kora ellenére nagyon céltudatos. Tudja, ha eredményt akar elérni, a célnak mindent alá kell rendelnie. Úgy, ahogy teszik ezt példaképei, csapattársa, Kis Gergő, valamint Hosszú Katinka.

Csaknem mindent megnyert

A 2014-15-ös tanév első három hónapjában részt vett a Xll. Claudius Alpok-Adria nemzetközi versenyen, amelyen  öt számban, 200 méter háton, 200 méter mellúszásban, 400 méter vegyesen, 400 méter gyorson, 200 méter pillangóban arany érmet szerzett. A nemzetközi Hajós Alfréd kupa lll. fordulóján 200 méter háton és 200 méter gyorson első, 100 méter pillangóban második lett. A kupa negyedik fordulóján 200 méter és 400 méter gyorson győzött. A Nyugat-dunántúli régió bajnokságon négy arany és egy ezüst érmet szerzett, a Közép-dunántúli régió bajnokságon mindkét versenyszámot megnyerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!