Sport

2014.04.08. 14:45

Jógázni járnak a pápai focisták

Tóth Bálint, a Lombard Pápa NB I-es focicsapatának vezetőedzője újfajta mozgásformával színesítette a játékosai felkészítését: jógaórákra vezényelte a srácokat. A pápai labdarúgók először tavaly ősszel kóstoltak bele a jógába, amit tavasszal is folytatnak majd.

Napló sport

A rutinos tréner elmondta, korábban saját maga is kipróbálta a jógát, amiből véleménye szerint rendkívül sokat profitálhatnak a futballistái.

– A labdarúgók nem gépek, bármilyen meglepő, ők is emberből vannak. Sokat követelek tőlük az edzéseken és a mérkőzéseken is. A relaxáció, az ellazulás, az agynak a kikapcsolása időnként alaposan ráfér a játékosokra, és ebben nagyon sokat segít a jóga – állítja Tóth Bálint. A pápai labdarúgók alkalom- adtán Szelle Viktória jógaoktató óráit látogatják.

– Amikor először szóba került, hogy focistáknak tartsak órákat, nagyon meglepődtem a felkérésen, de egyben roppant módon örültem is neki, hiszen sportolókon keresztül remekül lehet propagálni a jógát – nyilatkozta lapunknak a fiatal, ám rutinos jógaoktató, aki kiemelte: a jóga minden sportoló számára ugyanazokat a pozitívumokat képes nyújtani.

Szelle Viktória szerint a jóga minden sportoló számára ugyanazokat a pozitívumokat nyújtja (Fotó: archív)

– Valójában a sport és a jóga két ellentétes fogalom. A sport leginkább versengésről szól, a jóga pedig egyfajta befelé forduló attitűdöt kíván. Minden sportágnak megvannak a sajátos sérülései, mivel általában egyoldalúan vannak leterhelve az izmok. A focistáknál leginkább a térd számít sérülékenynek, erre igyekszem odafigyelni az óráimon. Összességében a sportolók sokat profitálhatnak a jógából. Általa nagyon jól el tudják lazítani az izmaikat. Az órákon sokat mozgunk, ezáltal megelőzhető az izomláz, és csökken a sérülések kockázata. A rendszeres jógázás felgyorsítja a sportolók regenerálódását, felépülését egy-egy sérülésből. A futballisták eléggé nagy stressznek vannak kitéve, a jóga meg- tanítja őket arra, hogy kezelni tudják ezt – mutatott rá Szelle Viktória, majd kitért az óráin alkalmazott gyakorlatokra.

Mint mondta, a stressz csökkentésére kiváló a relaxáció, a teljesítményfokozás érdekében pedig légzőgyakorlatokat is végeznek, ami fejleszti a tüdőkapacitást.

– Emellett erőgyakorlatokat is végzünk, fokozzuk az erőt és az állóképességet, míg az egyensúlygyakorlatok fejlesztik a koncentrációs képességet. Ahhoz, hogy egy sportoló minél jobb teljesítményre legyen képes, elengedhetetlen a testének és az elméjének az uralása. Meglátásom szerint a Lombard Pápa futballistái komolyan veszik a jógaórákat, amiket élveznek is. Egyértelműen pozitív a hozzáállásuk. Láthatóan koncentrálnak és odafigyelnek az utasításaimra. Jólesik neki ez a fajta mozgásforma, szükségük van a relaxációra és megnyugvásra – hangsúlyozta a jógaoktató.

 

Kizárólag pozitív tapasztalatok

Orosz Márk, a Lombard Pápa sérülés utáni rehabilitációját töltő támadója megerősítette, a jógaórák nagyon jó hangulatban telnek.

– Korábban nem tudtam, milyen egy jógaóra, de az első foglalkozások után kizárólag pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam. Sok nyújtógyakorlatot végzünk, ami nagyon fontos, hiszen egy focistának eléggé lazának kell lennie. A csapattársaim is jó véleménnyel vannak a jógázásról – fogalmazott Orosz Márk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!