Sport

2014.07.22. 08:20

Jó hangulatú Sirály kupa

Balatonfőkajár - Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Sirály kupa ultrakönnyű repülő versenyt a településen. Ebbe a kategóriába a gyalog és motoros sárkányok, illetve például az autogirok, vagyis a mini helikopterek tartoznak.

Novothny Ottó

Vörös Gyula a rendezvény főszervezője elmondta, hogy remek időjárási viszonyok között versengtek egymással a pilóták. Voltak egyéni és páros indulók, akik több feladatban is arra törekedtek, hogy minél jobban helyt álljanak a különböző versenyszámokban.

Augusztusban Magyarország lesz a házigazdája az ultrakönnyű repülők világbajnokságának, ezért a főkajári eseményre a hazaiak legjobbjai (szinte a teljes vébé csapat), illetve külföldi sportemberek is eljöttek.

- Mindenki azt hitte, hogy könnyű kisfeladatokat kell majd megoldania, de igyekeztünk kemény erőpróbákat is belecsempészni a programba - mesélte a házigazda klub vezetője, Vörös Gyula. - Például volt olyan célrepülés, ahol csak azt mondtuk meg, hol kell elkanyarodni, de azt, hogy melyik irányba már a pilótáknak kellett szerkesztéssel megfejteni . Hozzáteszem, hogy a mezőny kilencven százaléka hibátlanul döntött és megtalálta a célt.

Az egyéni versenyt természetesen a dunaújvárosi Thuróczy Endre nyerte meg, ami nem meglepetés, hiszen ő a sportág egyik legnevesebb képviselője, többszörös világbajnok. Tóth Dávid (Debrecen) végzett a második helyen, a Szegedről érkezett Szabó László a harmadikon.

 

A párosok vetélkedésén a balatonfőkajári Dolhai Krisztián és navigátora Szőnyeghi Lajos egészen kiváló teljesítménnyel állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Érdekesség, hogy ők évek óta gyakorlott vitorlázó repülők, ám most átnyergeltek a versenyzésre és egyértelműen úgy tűnik, hogy jól tették.

Például az üzemanyag takarékos számban a győztes ezer pontot kap és ehhez viszonyítják a többi sportoló teljesítményét. Nos, Főkajáron a második helyezett alig valamivel ötszáz pont felett gyűjtött, míg a harmadik nem egészen kétszázat.

A versenyen egyébként a magyar vébé csapat résztvevői közül Dortmeiszter László-Vajkó Károly, illetve a Kopa László-Kun Zoltán páros szerezte meg az ezüst és bronzérmet.

A hangulat egyébként remek volt, szombaton este közös étkezés és színes műsor is szórakoztatta a mezőny tagjait, emellett a sportág szakmai kérdéseiről is szó esett. Vörös Gyula megerősítette, hogy jövőre ismét hívják és várják a pilótákat a 17. Sirály kupára.

 

Az Európai Uniós tagállamok között az ultrakönnyű repülők úgy repülhetnek, hogy nem kell a határon megállniuk, természetesen. Szlovákok, osztrákok, csehek, lengyelek között ez a dolog tökéletesen működik. Egyetlen kivétel van, Magyarország, ahol a légügyi hatóság szigorú szabályai nem engedik ezt a fajta nyitottságot. A Balatonfőkajáron megjelenő pilóták elhatározták: közösen azt fogják kérni az érdekeltektől, hogy tegyék lehetővé ezt a fajta nyitottságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!