Sport

2017.08.16. 13:41

Huszonnégy óra a nyeregben - Háromszor tekerték körbe a Balatont

BALATONALMÁDI A távot teljesítették, de a rekord nem jött össze Soós Lászlónak és Dávid Tamásnak, akik háromszor kerékpározták körbe egy huzamban a Balatont.

Horváth Gábor

Háromszor tekerte körbe a Balatont Soós László, aki közel egy évet készült a különleges rekordkísérletre. A cél Kapitány Attila csúcsának megdöntése volt, ő néhány éve 23 óra 30 perc alatt teljesítette a több mint 600 km-es távot.

- Az ötlet megszületését követően még rágódtam rajta egy kicsit, mielőtt belevetettem volna magam száz százalékosan a dologba. A napi teremedzés a felkészülés vége felé heti három alkalomra csökkent, helyét átvette az országúti tekerés, amelynél frenetikusabbat elképzelni sem tudok. Zalaegerszegen, illetve Sárváron készültem a megmérettetésre - tudtuk meg Soós Lászlótól, akit lánya Soós Dóra, Sipos Bálint, Bujtor Alex és Somogyi Márió segített edzőként a munkában.

A sportember kiemelte: sarkalatos pontja volt az időszaknak a megfelelő, változatos, egyben energiát adó diétás étrend összeállítása.

Soós László (elöl) és Dávid Tamás az első kör felénél Balatonalmádiban Fotó: Pesthy Márton

Soós László, akit egy barátja Dávid Tamás is elkísért, kedd reggel Keszthelyről vágott neki a túrának. A Napló az első kör körülbelül felénél, Balatonalmádiban találkozott a vállalkozókedvű biciklisekkel. László akkor elmondta, sikeresen tartották a tempót. Hozzátéve, az első körben kell legyőzni a fájdalmakat, a második már könnyebben fog menni, a harmadik pedig... Az kemény lesz.

A kettős végig autóúton haladt, lévén a bicikliút nem alkalmas az ilyen tempóra. A kerékpárosok anyagi támogatás híján nem tudtak rendőri kíséretet szervezni maguknak. Ettől függetlenül igyekeztek minél jobban felkészülni, kísérőautójuk biztosította a megfelelő táplálék és folyadék utánpótlást, emellett az egészségügyi hátteret is.

A 49 esztendős sárvári sportember és 42 éves társa végül néhány perccel 24 óra felett teljesítette a 618 kilométert. (A nyeregben töltött idejük 22 és fél óra volt.)

Azaz a rekordot nem sikerült megdönteniük, de önmagukat (és a Balatont háromszor) legyőzték.

- Egy rekordkísérlet a rekord megdöntéséről szól, mégsem vagyok teljesen elégedetlen. Jó volt, élveztük, s főként a második körben remekül éreztük magunkat a nyeregben - nyilatkozta lapunknak Soós László a célbeérést követően. Megjegyezte: egyik kísérőkocsijuk lerobbanása miatt 40 percet vesztettek és több más apróság hátráltatta őket. A kis dolgok összeadódtak és már látták, hogy nem lesz meg az idő, ennek ellenére végig kitartottak. - Mindez hozzátartozik egy ilyen megmérettetés és a Balaton-kör szépségéhez. Legközelebb más őrült célt tűzünk ki magunk elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!