Sport

2014.02.06. 11:18

Hidegháború retró olimpiába csomagolva

Van egyfajta retrós hidegháború hangulata a pénteken kezdődő szocsi téli olimpiai játékoknak.

Horváth Gábor

Némi orosz melldöngetés, kampányízű építkezések, értéktelen monumentalitás, amerikai katonai erőfitogtatás, politikai szálak, távolmaradással tüntetés. Azért akad 21. századi jelleg is: a terrorfenyegetettség és a mértéktelen korrupció. A kettő egyvelege egyszerre mulatságos és félelmetes.A szocsi „zöldmezős beruházás” alsó hangon is potom 50 milliárd dollárba került. Ennek az összegnek a jelentős részét nem sportlétesítményekre, hanem egyéb infrastruktúrára költötték, ami nagyon helyes és pozitív, követendő példa. Kár, hogy valószínűsíthetően az amúgy is elképzelhetetlenül hatalmas magánvagyonok jobban gyarapodtak, mint az orosz város és környékének lakossága.

Aki persze keleti korrupciót kiált, előtte jobban teszi, ha belegondol abba: a nyugat (a világ) adta Oroszországnak a 2014-es téli olimpiát (is). Azt gondolom, az aktuális világrend fokozatos átrendeződése, és problémáinak megoldatlansága kiválóan tetten érhető a nagy sporteseményekben. Az olimpia például néhány év nyugi után, úgy tűnik, ismét az irányítók, a történelemcsinálók játékszerévé válik. A sport háttérbe szorul, díszletté silányul, miközben az esemény inkább eszköz, díj, ajándék, vagy státuszszimbólum, és mindezekkel párhuzamosan komoly politikai és etnikai feszültségek forrása. Ez persze a lehető legtávolabb áll az eredeti ötkarikás filozófiától. De ne legyünk naivak. Nem az eszme, hanem a pénz beszél, a hatalom dönt, a kutyák meg maximum ugathatnak. Most éppen a Fekete-tenger partján csillogó olimpiai ötkarikára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!