Sport

2014.08.14. 11:35

FC Ajka: Kitűnő felkészülés után rajt

A hétvégén már élesben adhat számot a felkészültségéről az FC Ajka másodosztályú labdarúgócsapata. A klubnál soha korábban nem történt akkora átalakulás és változás, mint az idén nyáron, így mindenképpen izgalmas szezon vár a társulatra.

Novothny Ottó

A tavalyi volt az egész mezőny számára az a „próbaév”, amikor hosszú esztendők szünete után ismét egycsoportosra szűkült az NB II mezőnye. Az ajkaiak egészen kimagaslóan teljesítettek ebben a szűk csoportban, egyetlen pillanatra sem kerültek abba a helyzetbe, hogy egyáltalán eszükbe jusson a kiesés, sőt sokáig a dobogó is elérhető távolságban volt.

A pontvadászat végén aztán Jákli Péter megbízott edzőt Klement István váltotta a kispadon, majd a játékos-keretben is óriási változások történtek, amiről folyamatosan beszámoltunk. A végeredmény: tíz futballista távozott a klubtól és ugyanennyi érkezett a helyükre.

– Ajkán minden adott a nyugodt munkához, így aztán kitűnően érzem magam – kezdte személyes vallomással az új vezetőedző. – A felkészülésünkkel sem volt gond, egyetlen apró hiányérzetem van csupán, egy értékmérő meccs hiányzott az utolsó napokon. Ettől függetlenül a kupatalálkozón megoldottuk a feladatunkat, hiszen továbbjutottunk, és ez volt az elsődleges célunk.

Az FC Ajka NB II-es labdarúgócsapata felkészült a bajnoki rajtra, szombaton a Sopron lesz a házigazdák ellenfele a focinyitányon (Fotó: Penovác Károly)

– A váz ugyan maradt, de sok új arccal kell megismerkedniük az ajkai szurkolóknak.

– Nyilvánvaló, hogy majd a bajnoki mérkőzésen dől el, hogy mennyire sikerült a tervezett csapatot összeállítanunk. Mondhatom, hogy közös elhatározással választottuk ki az új játékosainkat, Kaibás Dezső elnök úrral és Jákli Péter kollégámmal. Alapérték volt, hogy motiváltak legyenek és akarjanak Ajkán sikeresek lenni. Kicsit kényszerhelyzetben is voltunk, hiszen a szabályok szerint 1993 után született játékosnak állandóan a pályán kell lennie. Ezért jött hozzánk Asztalos Dávid, Csordás Simon, Matetits István és Horváth Valentin.

– Mindig izgalmas kérdés, hogy az ellenfelek milyen célokat tűztek ki maguk elé.

– Azt gondolom, hogy alapvetően előrébb lépett a mezőny. Az első, tapasztalatgyűjtő év után csaknem mindenki megerősítette a keretét. Nekünk az a tervünk, hogy erős, stílusos középcsapat legyünk, akik az első tíz hely egyikén végeznek majd.

– Egyre többen jönnek rá, hogy olcsóbb nevelni, mint venni.

– Egyelőre nincs közöm az ajkai utánpótlás-neveléshez, hiszen időm sem volt ebben az időszakban felmérni a helyzetet. Azonban van rá igény, hogy később a tapasztalataimat átadjam, de nem alá- és fölérendelt viszonyban, csak segítő szándékkal.

– Az első meccs mindenki számára meghatározó.

– Természetesen ezt mi is így érezzük, és remélem, át is érezzük. Reménykedem a sikeres kezdésben, sok mindenben meghatározó lehet az első győzelem. Sajnos Pákai Gergőre nem számíthatunk eltiltás miatt, ugyanakkor Németh és Rajos játéka is kérdéses. Mi nem vagyunk az a csapat, akinek ne kellene figyelembe venni a riválisunk játékát, vagyis időnként alkalmazkodnunk kell, de ezt a változtatást hatékonyan szeretnénk végrehajtani. Szerencsére komoly sérültjeink nincsenek, ami a csapat körül dolgozó stáb lelkiismeretes munkájának is köszönhető. Szeretnénk sikerrel venni az első akadályt a Sopron ellen.

 

Ismerkedik a várossal és a környékkel

Klement István elmondta, hogy a közös ebédeknek is köszönhetően már sok helyen járt a városban, de amikor Ajkán alszik, akkor egyedül is szívesen ismerkedik a településsel. Barátságos, kedves, hangulatos helynek tartja. Mivel ő az Alföldön nőtt fel, számára a városból is látható hegyek különösen kellemes élményt jelentenek, felüdülést jelent azok látványa. Reméli, hogy a csapat játéka és teljesítménye vonzó lesz a futballszurkolóknak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!