Sport

2017.03.21. 11:14

Hiába az edzés ha rosszul táplálkozunk - finom alternatívák is léteznek

Pápa – Korábban a rendszeres testmozgás fontosságáról nyilatkozott lapunknak Farkas Tamás edzőtermi tréner, akit most a helyes táplálkozásról kérdeztünk.

Polgár Bettina

Farkas Tamás kiemelte, vannak, akik ugyan eljárnak edzeni, azonban amikor a táplálkozásukról kell gondoskodniuk, hajlamosak elgyengülni. Mint mondta, tapasztalatai szerint a diéta említésétől mindenki elkezd látványosan szenvedni, ez azonban teljesen felesleges, ugyanis léteznek olyan, egyébként finom alternatívái az egészséges étkezésnek, melyek még nem járnak lemondással.

- Alapvetően olyan társadalomban élünk, amely ellustít és készen ad mindent nekünk. Vannak csodavárásra, csodaszerekre, csodaélelmiszerekre és csodadiétákra korlátozódó emberek, azonban ezek az elképzelések eddig még soha nem jelentettek megoldást. Segíthet, ha mindent leegyszerűsítünk: mindenki képes rá, hogy megtervezze a saját diétáját, ebben internetes kalóriakalkulátor is a segítségünkre lehet. Fontos tudni, hogy mennyi kalória, fehérje, szénhidrát, illetve zsír található a táplálékokban, amiket naponta beviszünk. Aki betartja az előirányzott mértékeket, biztosan változni fog - fejtette ki az edző.

- Mindenki folyton a kilogrammokkal van elfoglalva. Nyilvánvaló, hogy vannak nagyon túlsúlyos emberek, akiknek valóban fogyniuk kell, de leginkább a testkompozíciót kell megváltoztatni, tehát a testzsírszázalékot kell csökkenteni, a sovány izomtömeget pedig növelni. A sporttal megszerzett izomzatra azért van szükségünk, mert ha van ilyen a testünkön, akkor ennek a fenntartása sok kalóriát emészt fel. Tehát nem kell kevés kalórián senyvednünk, legfeljebb addig, amíg lemegy rólunk a háj. Ha pedig ezt követően visszaállunk egy viszonylag normál étrendre, és természetesen a sportot is műveljük, akkor meg tudjuk őrizni az eredményt, amit megszereztünk. Az izmok kiterjedése kisebb, de a fajsúlya nagyobb, mint a hájnak, ezért nem mindig ad nekünk biztos információt a mérleg - hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Farkas Tamás.

A tapasztalt tréner hozzáfűzte, azt javasolja mindenkinek, hogy mozgással, sporttal fogyjon le, úgy változtassa meg az alakját, mert azt meg is tudja őrizni, és nem fordul elő az úgynevezett jojódiéta-effektus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!