Sport

2014.08.21. 13:00

A várpalotai fiatalember az ország egyik legjobbja karatéban

Várpalota - Bronzérmet hozott haza az Azerbajdzsánban rendezett kyokushin Európa-bajnokságról Ludszky Zsolt, a várpalotai Főnix Dojo tehetséges fiatalja.

Horváth Gábor

A junior korú Ludszky Zsolt az ország egyik legtehetségesebb versenyzője sportágában, amit számos szép eredmény bizonyít. Mindenekelőtt az, hogy idén sikerült győzedelmeskednie a Veszprémben rendezett országos diákolimpiai fináléban. Nem sokkal később pedig nemzetközi mezőnyben is megmérette magát és nem is találtatott könnyűnek. Az azerbajdzsáni Bakuban rendezett Európa-bajnokságról bronzéremmel tért haza.

- Mindig is érdekelt a harcművészet, emellett inkább az egyéni sportok felé húztam. Csapatban nem voltam jó, hajlamos voltam az egyénieskedésre, például nem szívesen passzoltam - emlékezett vissza kezdetekre Ludszky Zsolt, aki hat esztendős korában kóstolt bele először a kyokushin karate világába. Sportágválasztásába persze családi okok is erősen vegyültek, édesapja, nagypapája, és unokabágyja is a karate ezen ágát űzte, űzi, így érthető, hogy rá is gyorsan átragadt a kyokushin szeretete, amely igazi keleti küzdősport módjára egész embert igényel.

- Hamar megtapasztaltam, hogy milyen szép sport is ez. De nemcsak sport, hanem egy külön életmód, gondolkodás, filozófia. Fizikailag nagyon magas szinten kell lenni, de fejben is komoly felkészültségre van szükség. A kétperces küzdelem elsősorban a sok belharc és rúgás miatt látványos. Teljes erővel a test és a comb támadható. Ha a bírók döntetlent hoznak ki, hosszabbítás következik. Nagyon hosszú tud lenni egy meccs, éppen ezért rengeteget kell előtte edzeni. Sokat erősítünk, futunk és vannak külön technikai foglalkozások is - számolt be a részletekről a tehetséges fiatalember, aki nemrég töltötte be a 18. életévét.

A várpalotai Ludszky Zsolt (fekete fejvédőben) idén több rangos versenyen is letette névjegyét (Fotó: Penovác Károly)

Ludszky Zsolt elárulta, korosztályában több jó képességű vetélytárs is akad, s velük minden alkalommal komoly küzdelem alakul ki. A várpalotai versenyző tavaly a magyar bajnokságon ezüstérmes lett, amiért a már említett idei diákolimpián vágott vissza. A siker kvalifikációt jelentett az Európa-bajnokságra.

A bakui bronz a veszprémi aranyéremnél is szebben csillog. - Az azerbajdzsáni Eb-n a formagyakorlat nem sikerült, azért a küzdelemben kettőzött erővel igyekeztem bizonyítani. A mezőny tíz versenyzőből állt, minden nemzetet két-két induló képviselt. Én egy litvánnal kezdtem, akit sikerült legyőznöm - mesélte.

A sikerrel Zsolt a legjobb öt közé került, ahol a folytatásban hosszabbításban alulmaradt ukrán vetélytársával szemben. A most már egy danos (Keszthelyen szerezte meg a fekete övet) palotai versenyző elmondta, a nemzetközi mezőny nagyon erős. Európában elsősorban a litvánok a jók, világszinten pedig a sportágalapító japánok, akik különösen kemények.

Tehetséges versenyzők, rangos viadalok

A kyokushin karate története hosszú évtizedekre tekint vissza a településen, a Főnix Dojo a Várpalotai BSK kötelékébe tartozik. A klub több mint száz tagot foglalkoztat, s köztük nagyon sok a tehetséges versenyző. A szakmai munkát Schwarcz Róbert (ő Ludszky Zsolt edzője is) irányítja. A palotaiak az elmúlt időszakban számos rangos versenyt rendeztek.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!