Sport

2015.04.18. 10:11

Elvették a Sümeg győzelmét - Vajon ki hibázott?

Sümeg, Budapest - Hiába nyerte meg a Sümegi RE NB I-es férfi röplabda együttese az 5-8. helyért zajló rájátszás Pénzügyőr elleni párharcának első mérkőzését könnyedén: a szövetség ugyanis elvette a győzelmét.

B. Virág Rita

A rájátszásban a Sümeg a Pénzügyőrrel találkozott: a két győztes mérkőzésig tartó párharc arról döntött, melyik fél játszhat tovább az 5-6. helyért, illetve a 7-8. pozícióért.

Az első összecsapást Markó Gábor tanítványai könnyedén hozták, 3:0-ás sikerrel készülhettek a második találkozóra. A szövetség azonban az íróasztalnál megváltoztatta a végeredményt, mert Nagy Péter sportorvosi igazolása március végén lejárt - a játékos jogosulatlan szereplése miatt kapta meg a meccset a Pénzügyőr.

Az érdekes ebben csak az, hogy Nagy Péter sportorvosijának érvényességét a mérkőzés előtt a játékvezetők nem ellenőrizték. Pedig többek között ez lett volna a dolguk! Nem ellenőrizték, mert akkor nem léphetett volna pályára. Ez a tény csak másnap, a sümegiek junior csapatának szereplésekor derült ki, ahol a bírók nem is engedték játszani a szóban forgó röplabdást. A Pénzügyőr persze meghallva a hírt, azonnal óvott és a történet ettől kezdve már ismert.

A párharc második összecsapásán fogat összeszorítva harcolt a Sümeg, azonban nem tudott nyerni a Pénzügyőr otthonában, 3:1-re kikapott. Jó esetben jöhetett volna a harmadik csata, ám most erre nincs lehetőség, a fővárosiak játszhatnak az 5-6. helyért.

Ez az eset azonban több kérdést is felvet. Nyilván hibáztak a sümegiek, mert nem vették észre, hogy játékosuk sportorvosi igazolása lejárt. De ha már elkerülte a figyelmüket, akkor mire valók a játékvezetők? A sípmesterek figyelmetlensége miatt miért kell azzal szankcionálni egy csapatot, hogy azt megfosztják a sikertől? És vajon a Pénzügyőr óvása milyen magatartási mintát tükröz? Mert a fair play díjra bizonyosan nem pályázhat az újonc, főleg annak tudatában, hogy 3:0-ra, szett győzelem nélkül kapott ki Sümegen.

Maradjunk annyiban, ez a döntés a Magyar Röplabda Szövetség szégyenfoltja. S még csodálkoznak, hogy a nézők elpártolnak a sportágtól, hogy nincsenek támogatók és a röplabda évek óta parkoló pályán foglal helyet a magyar sport széles palettáján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!