Sport

2014.10.29. 19:25

Egészség a sportban - Az orvosok teljesítményt növelnek, de védenek is

Egészség és teljesítmény – a sportban örök és az idő előrehaladtával egyre aktuálisabb téma. Megfér egymás mellett a kettő? Nincs ellentmondásban önmagával az élsportban tevékenykedő orvostudomány?

Horváth Gábor

Dr. Sydó Tibort kérdez- tük. A Csolnoki Ferenc Kórház osztályvezető szakembere kardiológus, belgyógyász, üzemorvos, sportorvos, nem mellesleg hosszú évek óta a veszprémi kézilabdacsapat mellett is tevékenykedik, így a téma szakavatott ismerője.

– A profi sportról az embereknek általában a fantasztikus teljesítmények, a sikerek és a csillogás ugrik be, ugyanakkor ennek az életformának az árnyoldala is megvan.

– Köztudott, hogy az élsport nem egészségmegőrző. Ezt mindig is gondoltuk, de azt ezt igazoló átfogó nemzetközi vizsgálatok nemrég készültek el. Az élsport emellett természetesen eredménycentrikus és egyben komoly üzlet. Mindenki eldöntheti, mit helyez előtérbe. A sportolók olykor olyanokat is bevállalnak, amelyek az átlagemberek számára érthetetlen kategóriába tartoznak.

Az élsportban fontos a megfelelő összhang a szakmai és az orvosi stáb között. A veszprémi kézilabdázóknál ez jól működik. Balról a második dr. Sydó Tibor, jobbra Carlos Ortega vezetőedző (Fotó: Penovác Károly)

– Mit tehet ebben a helyzetben az orvostudomány?

– Óvnunk kell a sportolókat. A feladatunk az, hogy minimalizáljuk az egészség-ügyi kockázatot. A kötelezőkön túl olyan kardiológiai, kiterjedt képalkotó és labor- vizsgálatokat végzünk, amelyek hatékonyan térképezik fel a kérdéses pontokat. Például azt, hogy rendelkezik-e a szervezet valamilyen öröklött betegséggel.

– Világszerte rendszeresen halnak meg sportolók „szolgálat” közben. Ennek mi az oka?

– Igen, sok a hirtelen szívhalál, ami mindig megdöbbenti az embereket. Ugyanakkor ezek okait a legtöbb esetben lehet tudni, előre kiszűrhető rizikófaktorokkal rendelkezhetnek, főleg az idősebb sportolók esetében. Sokszor sajnos maguk a versenyzők nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a szűréseknek, többször épp azért, mert a pozitív eredmény anyagi kiesést jelent. Pedig, ha összességében, hosszabb távon nézzük, könnyű belátni, hogy az alapos vizsgálat nagyon is hasznos. Anyagilag is.

– Az élsport alapja a megfelelő utánpótlásképzés, amely viszont hazánkban nem büszkélkedhet igazán komoly orvosi háttérrel.

– Így van. A játékosoknak jó alapokkal kell rendelkezniük, amely visszavezet a gyerekkori képzéshez, de az utánpótlásban jóval gyengébbek a lehetőségek. Magyarországon erre nem fordítanak elegendő figyelmet, bár tény, hogy nem könnyű egy ilyen hátteret biztosítani. Ezzel kapcsolatban fontos lenne, hogy az edzőképzés összhangban legyen az orvosi-egészségügyi oldallal. A szülőknek is tisztában kell lenniük a vizsgálatok fontosságával. A fiatal gyereket lehet a legjobban felkészíteni, és egyben a legkönnyebb elrontani is.

– Apropó, szülők! Mit tanácsolna azoknak a kisgyermekeseknek, akik épp sportágválasztás előtt állnak?

– Elsősorban azt, hogy olyan sportot választanak, amelyet a gyermek szívesen űz. Lehet egyszerre többet, ráér később választani közülük. Van lehetőség arra is, hogy fizikailag felmérjék, mely sportágak az ideálisak számára. A legfontosabb, hogy a gyerek szeresse azt, amit csinál.

– Egészségóvás és teljesítménynövelés. Nem kerül az orvostudomány ezen a téren önmagával ellentmondásba?

– Nem. Amíg nem használunk tiltott kiegészítőket a sportoláshoz és kontrollált körülmények között versenyzünk, addig egészségügyi szempontból nincs ok a félelemre. Ahol viszont megszegik a szabályokat, ott nagyon is van, elsősorban azért, mert a hosszabb távú következményeket egyáltalán nem ismerjük.

 

Felkészítik őket a sorozatterhelésre

Az MKB-MVM Veszprém KC-nál a szakmai és az orvosi munka régóta összhangban működik.

– A sportolókat a szezon előtt egyénileg mérjük fel, az eredményeket pedig be lehet építeni az edzésprogramba. A játékosok ezek alapján külön csoportokba kerülnek. Janu-ár végén, február elején újabb vizsgálatok következnek, amelyeket követően kicsit lehet javítani a paramétereken, illetve kiderül, kinek van szüksége pihenésre. A cél az, hogy felkészítsük őket a sorozatterhelésre. Az orvos más szemmel nézi a meccseket, és a játékpercekbe is beleszólhat. Éppen emiatt fontos az edző-orvos kapcsolat, ami az MKB-nál szerencsére nagyon jól működik – foglalta össze Sydó Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!