Sport

2014.04.23. 07:55

Csizmadia Csaba, az igazi csapatember

Bő két hónapja tartozik a Lombard Pápa élvonalbeli labdarúgócsapatának kötelékébe Csizmadia Csaba, aki hamar alapember lett új állomáshelyén. A tizenkétszeres magyar válogatott futballistával a bakonyaljaiak számára most már mérkőzés nélkül telő hétközi időszakot kihasználva beszélgettünk.

Napló sport

– Úgy tűnik, gyorsan sikerült beilleszkedned a pápai futballközegbe, igazi csapatemberként emlegetnek a Lombardnál és rendszeresen a kezdő tizenegyben kapsz helyet.

– Rendkívül barátságos, segítőkész társaságba kerültem a Lombardnál, ami jelentősen megkönnyítette a dolgomat – nyilatkozta lapunknak Csizmadia Csaba. – Sikerült könnyen beilleszkednem. Az első pillanattól kezdve igyekeztem élni a felém irányuló bizalommal. Meg kell említenem, ami előfordulhat a futballpályán, az szinte mind megtörtént velem az elmúlt másfél hónapban. Gólt szereztem a bajnokságban, a Magyar Kupában és a Ligakupában is, tizenegyest ítéltek ellenem, piros lapot kaptam. Tehát sajnos voltak hibáim is, de igyekszem tanulni belőlük, és minden erőmmel azon vagyok, hogy kijavítsam őket.

Az idei szerzemény Csizmadia Csaba (sárga mezben balra) hamar alapemberré vált a pápaiaknál (Fotó: Penovác Károly)

– Május végén töltöd be a 29. életévedet, és gazdag, változatos pályafutást tudhatsz magad mögött. Hogyan lesz egy erdélyi srácból magyar válogatott futballista?

– Marosvásárhelyen kezdtem focizni, majd 2000-ben egy magyarországi próbajáték lehetőségén keresztül kerültem a kecskeméti futball utánpótlásába. Székesfehérváron lettem NB I-es labdarúgó. Szép és sikeres időszakot töltöttem el a Videotonnál, amelynek tagjaként megnyertük a Magyar Kupát, valamint bronzérmesek lettünk a bajnokságban. Fehérvári labdarúgóként kerültem be a magyar válogatottba, ami nagyon sokat jelentett számomra.

– Aztán sikereid csúcsán az osztrák Mattersburghoz szerződtél.

– Mindenképpen szerettem volna kipróbálni magamat külföldön, és számomra nagyon nagy élmény volt a Mattersburgban szerepelni. Sikeresek voltunk, harmadik helyen végeztünk az osztrák bajnokságban, kupadöntőt játszottunk, később pedig az Európa Ligában is megmutathattuk magunkat.

– Később megfordultál a legnépszerűbb magyar klubban, a Ferencvárosban.

– Ugyan a Fradinál töltött utolsó félévem nem alakult túl fényesen, de azt már lezártam magamban, és mindenképpen pozitívan emlékszem vissza a fradista időszakomra. A Ferencvárossal is bronzérmes lettem, szerepeltünk az Európa Ligában. Kiválóan éreztem magam a fővárosi zöld-fehéreknél. A Videotonhoz fűződő viszonyomat az anya iránt érzett szeretethez tudnám hasonlítani, míg a Fradi az örök szerelem marad számomra.

– Sokaknak bizonyára meglepő volt, hogy pályafutásod csúcsán az FTC-től a másodosztályú Gyirmót csapatához szerződtél.

– Akkor egy hajszál választott el attól, hogy aláírjak a Kecskemét együtteséhez, de az utolsó pillanatban végül a Gyirmót mellett döntöttem családi okok miatt. Rendbe kellett tennem a dolgaimat, és utólag sem bántam meg a döntésemet.

– Viszont tavaly ősszel kegyvesztetté váltál Gyirmóton.

– Úgy vélem, szimpátia alapon nem számoltak velem az előző csapatomnál az utolsó félévben, de ezen már túl vagyok. Persze érzem magamon, hogy félévet nem játszottam. Dolgozok, hogy egyre jobb és jobb formába lendüljek, szeretnék minél hasznosabb tagja lenni a Pápának. Tanultam a régi hibáimból, amiket egyszer már rosszul csináltam, azokat még egyszer nem akarom elkövetni.

– Hova várod a csapatot a szezon végén?

– Nehéz sorozat előtt állunk, az élmezőny több tagjával is játszunk még. Senki sem legyőzhetetlen, minél több pontot kell gyűjtenünk a hátralévő fordulókban. Mindenképpen az első tízben szeretnék végezni a csapattal.

 

Tizenkétszer húzhatott nemzeti mezt

Csizmadia Csaba 1985. május 30-án született Marosvásárhelyen. A Kecskeméti TE volt az első magyar csapata. 2006-ban Magyar Kupát nyert az akkor FC Fehérvár néven szereplő székesfehérvári együttessel. Később két szezont töltött el az osztrák Mattersburgnál, majd egy rövid olasz és cseh kitérő után a Ferencvároshoz szerződött. A budapesti zöld-fehérekkel bajnoki bronzérmes lett 2011-ben. 2012-ben a másodosztályú Gyirmóthoz igazolt, innét vezetett az útja a Lombard Pápához idén télen. 2007 és 2008 között tizenkétszer szerepelt a magyar válogatottban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!