Sport

2015.02.16. 13:25

Csak a csoda segíthet a VFC-n, Aladdin meg sehol...

Már csak a csoda segíthet a veszprémi felnőttlabdarúgáson, de sehol egy Aladdin. A kft. bedobta a törülközőt, a játékosok kényszerhelyzetbe kerültek, a VFC USE házatáján azonban alakul valami.

Horváth Gábor

A Veszprém FC-t működtető gazdasági társaság múlt pénteken sajtóközleményben jelentette be, hogy visszalép az NB III-as bajnoki küzdelemtől. A döntést a csapat bizonytalan finanszírozása miatt hozták meg – indokolták

A dolog persze senkit sem lepett meg, ettől még fájdalmas. Különösen a csapat szurkolóinak az. Azoknak az elsősorban idősebb uraknak (persze akadnak fiatal és hölgy szimpatizánsok is), akik nem felejtették el a bakonyi futball régi nagyságát, és még a legrosszabb időszakokban is hajlandóak voltak kilátogatni hétvégente az egyetemi stadionba. Vettek két zacskó szotyit, ittak egy fröccsöt, és elmerengtek a dolgok állásán.

Nem voltak sokan (az elmúlt hónapokban az átlag nézőszám vetekedett a cserejátékosok számával), de tavasszal már nekik sem lesz hova kijárniuk. Legalábbis a dolgok jelenlegi állása szerint.

– Hivatalosan még nem léptünk vissza, de én már jeleztem a Magyar Labdarúgó Szövetség illetékeseinek a szándékot – reagált érdeklődésünkre Cseresznyés Péter, a VFC P2 Sport Kft. egyik ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: a héten valószínűleg lezajlik a papírmunka.

Az utolsó köszöntések egyike. Kádár Balázs (jobbról a második) elmondta: sajnálja a történteket (Fotó: Zwicker Tamás)

Az NB III nyugati csoportjának tavaszi szezonja február 28-án kezdődik. Az utolsó előtti VFC első ellenfele a Csepel lenne.

Cseresznyés Péter elmondta, ebben az évben nem kaptak pénzt az önkormányzattól, s megerősítette a sajtóközleményben leírtakat.

– Bizonytalan helyzetben találtuk magunkat, az önkormányzatnak jeleztük, hogy nem megoldott a csapat finanszírozása. A cégnek vannak eszközei, tulajdonai, fenntartási kötelezettségei. Pillanatnyilag szerződéseket sem tudunk kötni. A játékosok más csapatokhoz mennek, közös megegyezéssel felbontjuk amatőr szerződéseiket. Továbbra sem ígérünk olyat, amit nem tudunk betartani. Kintlévőségeink fedezik jelenlegi tartozásainkat, amelyeket szeretnénk rövid határidővel rendezni. Újabb kötelezettségeket fedezethiány miatt nem tudtunk vállalni. A bajnokság befejezéséhez a megítélt támogatáson, 8,5 millió forinton felül még 5 millió forintra lett volna június 30-áig szükségünk – fogalmazott az ügyvezető.

A Veszprém FC körülbelül háromhetes késéssel, január 28-án kezdte el a téli felkészülést, de az első edzést nem követte több.

A tréning levezetésére a korábbi szakvezetőt, Jugovits Lajost kérték fel.

– Cseresznyés Péter egyik délelőtt szólt, hogy ugorjak be aznap edzést tartani. Gondoltam, lesz folytatás, de nem volt. Később csak az újságból értesültem róla, hogy visszalép a csapat a bajnokságtól – árulta el Jugovits Lajos, akinek idén megbízott edzőként másfél óra jutott a stadion kis műfüves pályáján, 11 játékossal.

Az egykori kiváló futballista ennél azért jobb időket élt meg az együttesnél.

– Nem akarok senkit megbántani, de az összes szereplőt hibásnak tartom. Volt itt egy jó NB II-es csapat, ha időben gondolkodunk, nem fajultak volna el ennyire a dolgok. A legutóbbi időszakban már minőségi problémák voltak a játékoskerettel. Ha visszalép a csapat, később csak a megyei másodosztályban kezdheti újra. Ez borzasztó. A megye II-es Nemesvámos edzője vagyok, ősszel a Veszprémmel játszunk rangadót? – tette fel a nem is annyira költői kérdést a szakember.

A Veszprém FC korábbi kapusa, Kádár Balázs szintén csalódottan nyilatkozott.

– Két hete bontottuk fel a szerződésemet, de januárban már másutt edzettem, mert számítottam arra, hogy ez lesz – mondta a megye I-es Devecserbe visszatérő hálóőr.

– Nagyon sajnálom, hiszen remek közösség volt itt Veszprémben. Igaz, az elmúlt év már nem úgy sikerült, ahogy kellett volna. Az NB II-es kiesés után kezdődtek a gondok, sokan eligazoltak és csak alacsonyabb osztályból tudtunk igazolni. Az ősz végén elment az edző is (Simon Attila – a szerk.), így tényleg bizonytalan volt a folytatás – tette hozzá a játékos, aki 2010 óta futballozott a VFC-ben.

A VFC USE átalakul, felnőtteket indít

A következő idénytől a megyeszékhely utánpótlás-nevelő egyesülete, a Veszprém FC USE működtet majd felnőttcsapatot a városban – erősítette meg a korábbi információt Irmes Zsolt elnök, aki elmondta: a klub ezt már most télen is megtette volna. – Szó volt róla, hogy ki kell állítsunk egy felnőttcsapatot. Nehéz lett volna, de nem lehetetlen. Sajnálom, hogy így alakult. Szerettük volna, ha megegyezés születik – nyilatkozta Irmes Zsolt. A VFC USE-nél ezzel párhuzamosan február 26-án tisztújító közgyűlést rendeznek, ahol átalakul az egyesület vezetősége, elnöksége.

 

A VFC USE hivatalos közleményét a VFC Sport Kft. visszalépésével kapcsolatban az alábbiakban olvashatják:

KÖZLEMÉNY

A Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás SE (VFC USE) sajnálatát fejezi ki annak kapcsán, hogy a felnőtt Veszprémi Futball Club (VFC  SPORT)  anyagi nehézségei miatt visszalépett a bajnoki szerepléstől. Mindez annak ellenére következett be, hogy az Utánpótlás Egyesület  a 8 év alatt több mint 40 fiatal labdarúgót irányított a felnőtt csapat keretébe. Azonban ezek a játékosok tehetségük ellenére kevés lehetőséget kaptak, így később más klubokba távoztak. A VFC USE az elmúlt hónapokban többször ajánlotta fel segítségét a felnőtt csapatnak. A veszprémi Önkormányzat éves szinten közel 20 millió forinttal támogatta a felnőtt labdarúgást, amely összeg NB II-ben való szerepléskor még magasabb volt. Más futball klubokkal ellentétben, a VFC költségvetését nem terhelték az utánpótlás nevelés kiadásai, ugyanis ezt az összeget is az Önkormányzat biztosította. Sajnálatos, hogy mindezek mellett a bajnoki szereplés már jelentősen elmaradt a korábbi évek eredményeitől.

A VFC USE reményét fejezi ki abban, hogy a jövőben újra lesz profi felnőtt labdarúgó csapata Veszprém városának. Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy a veszprémi kötődésű játékosaink felnőtt bajnokságban is pályára lépjenek, ezért a jövőben csapatot fogunk indítani a felnőtt bajnokságban is.

Ennek alapjai biztosítottak a számos tehetséges és elhivatott labdarúgónak, valamint az egyesület és az önkormányzat között fennálló kiváló partneri kapcsolatnak köszönhetően.

VFC USE Elnöksége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!