Sport

2013.06.07. 13:03

Carlos Perez igazi sztárparádén búcsúzik

Története egyik legmeghatározóbb, egyben legnépszerűbb játékosától búcsúzik vasárnap a megyeszékhely férfi kézilabdaklubja. Carlos Perez egy MKB-Világválogatott meccsen lép pályára utoljára veszprémi mezben.

Horváth Gábor

Tizenhat szezon, több mint kétezer gól és, ami ezeknél is fontosabb, megannyi fantasztikus eredmény és élmény - röviden így lehet összefoglalni Carlos Perez veszprémi pályafutását.

- Perez az egyik legjobb játékos, aki valaha is veszprémi színekben játszott - mondta nemrég Hajnal Csaba, ha valaki ezt objektíven meg tudja ítélni, az az MKB Veszprém KC sportigazgatója.

Az 1997-ben Kubából a bakonyi megyeszékhelyre érkezett kézilabdázó néhány év alatt a világ egyik legjobbjává vált és akadt olyan időszak, amikor nemcsak klubcsapatát, hanem a magyar válogatottat is a vállán vitte.

Az idén 42 éves, mindenki által csak Csárli becenéven szólított klasszis 13 magyar bajnoki címet nyert, 12-szer lett kupagyőztes, KEK-sikert ünnepelhetett és 2002-ben ezüstérmet szerzett a Bajnokok Ligájában. Fantasztikus eredménylista, de Csárli nem csak emiatt vonul be az MKB Veszprém halhatatlanjai közé, népszerűségét hatalmas lövései és góljai, alázatos játéka mellett ugyanannyira köszönheti barátságos, szerény személyiségének is.

- Klasszissá nőtte ki magát Veszprémben, olyan játékos, amely minden edző álma. Olyan típus, aki minden tréningen és minden meccsen a maximumot nyújtja - nyilatkozta lapunkak egy másik bakonyi legenda Csoknyai István, aki csapattársa és edzője is volt Pereznek.

E sorok írója sokszor tanúja volt annak, amikor Csoknyai már edzőként meccsre indulás előtt, játékosszámláláskor a buszon tréfásan hátraszólt: Csárli itt van? Akkor nyugodtan indulhatunk.

- Emlékszem, Nyíregyházán játszotta első meccsét a csapatban. Csak védekezett, aztán később kiderült, hogy mindent tud a pályán, csak védekezni nem igazán. Először nehezen találta a helyét, aztán eltelt egy kis idő és akadtak olyan találkozói, amikor ültem a padon és azon gondolkodtam, hogy vajon ez az ember a Holdról jött?

Csoknyai István megjegyezte: az NB I Pereznek sokszor olyan volt, mintha óvodások között lépett volna pályára. Megemlítette azt az esetet, amikor az átlövő helyből átugrotta az előtte épp megcsúszó védőt. És bizony még negyvenévesen is akadak olyan lövései, amikor a labda a kapufáról a húsz-, harmincméteres stadionok plafonjára pattant.

- Barátságos, szerény, sosem voltak allürjei. Mint játékost és mint ember is nagyon szerettem, jó volt a csapattársa, barátja és edzője lenni egyaránt - tette hozzá Csoknyai.

- Csárli, az Csárli - fogalmazott velősen és érzékletesen Gulyás Péter, aki kiemelte: mindenki tudja, hogy Perez remek ember és ugyanaz maradt, aki annak idején ideigazolt. - Megtiszteltetés volt vele játszani. Amikor Veszprémbe, érkezett én még ifista voltam és kívülről néztem mekkorát ugrik és milyen nagyot lő. Négy-öt év múlva már a legjobbak közé tartozott. Az is tiszteletre méltó, hogy kitartott a csapat mellett, nem igazolt el máshová. Sokat köszönhet neki a veszprémi és a magyar kézilabda - mondta a szélső.

A veszprémi kézilabda barátok között szinte mindenkinek van egy-egy saját sztorija, kedves emléke Perezzel kapcsolatban. A kubai kiválóság meghódította a bakonyi megyeszékhelyt, ahogyan a város is meghódította az ő szívét. A világ bármelyik csapatában játszhatott volna, mégis itt maradt. Egy három évvel ezelőtti, lapunknak adott interjúban elmondta: szeret itt élni és játszani, ráadásul úgy érzi, tartozik azoknak, akik felkarolták. Azt hiszem, ma már nyugodtan kijelenthetjük: a tartozás ki van egyenlítve.

Egy kis múltidézés képekben:

A lövés, amitől Európa rettegett. Perezt a kirakatcsapat Barcelona is szívesen látta volna játékosai között.

Egy tréning 1998-ból, balról: Zsigmond, Perez, Kis, Gulyás és Zubjuk a pályán.

A ritka pillanatok egyike, Csárli pirosat kap, hiába próbálja erről Csoknyai István csapattárs, későbbi edző lebeszélni a sporttársat.

Több mint kéttucat hivatalos szezon előtti portré készült a Perezről, ez egy korai példány

 

Hatalmas bulira készülnek az arénában

A többek között Sterbik Árpád, Ivano Balic, Dejan Peric és Pásztor István fémjelezte világválogatott lép pályára vasárnap az MKB Veszprém KC vendégeként Carlos Perez búcsúmeccsének keretében. A 16.30-kor kezdődő gálán Csárli mindkét csapatban szerepet kap. A klub több programmal és eseménnyel is kedveskedik az ünnepeltnek és a szurkolóknak. Többek között lesz karibi bár és élő karibi zene, játék, legszebb pillanatokat bemutató vídeóvetítés, díjátadás. A fantasztikus hangulat garantált, a játék közben és után folyamatosak lesznek az érdekességek. Perez mezszámát visszavonultatják és a Marian Cozma szobrához vezető utat Carlos Perez sétánynak nevezik el. A gálát követően Perez dedikál a drukkereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!