Sport

2014.12.17. 13:59

"Butaság, hogy nem vagyunk erősek" - A tapolcai testépítő vb-második lett

Összetevők: napi egy-másfél kiló csirkemell, másfél kiló zöldség, 300-400 gramm rizs. Több hónapnyi kőkemény edzés és 16 hét szigorú diéta. Az eredmény: világbajnoki ezüstérem.

Horváth Gábor

A tapolcai Bolla József ezüstérmet szerzett a Németországban rendezett NAC Ms. & Mr. Universe 2014 elnevezésű testépítő világbajnokságon. Fantasztikus eredmény, pedig még szerencséje sem volt, hiszen kategóriájának nyertese, egy görög induló abszolútban is győzött, tehát legfőbb vetélytársa kiemelkedett a mezőnyből. A 39 éves magyar testépítő mégsem érzi magát pechesnek, egyáltalán nem.

- Ez egy szubjektív sport, aki nem bírja elfogadni a bírók döntését, annak nincs itt a helye – vallja, megjegyezve, a görög versenyzőt megelőzte híre, mondták, hogy jó és az is volt. Különben is, ő nem álmodta magát dobogóra. Pontosabban: nem merte odaálmodni magát.

- Előzetesen úgy számítottam, hogy az első nyolcban benne leszek, míg mások úgy vélekedtek, hogy az első háromban a helyem. Csakhogy én a saját bőrömön tanultam meg azt, hogy véletlenül sem szabad elbíznia magát az embernek. Volt, hogy favoritnak kiáltottak ki, aztán ez a versenyen mégsem mutatkozott meg.

Bolla József kategóriájában az izomtömegen volt a hangsúly, de a szárazság is fontos

A body builder a budapesti Body Sport Kupán elért második hellyel kvalifikálta magát a világbajnokságra. A németországi vb-ről tudni kell, hogy a legnagyobb amatőr szervezet, a NAC igazán profi körítés mellett megrendezett eseménye. A versenynek Hamburg adott otthont, ahol 27 nemzet közel 300 versenyzője állt színpadra. Az indulók csoportban, majd egyenként pózoltak. A 11 bíró az izomtömeget, az esztétikát, valamint a szárazságot, azaz a test zsír és víztartalmát vette szemügyre. Bolla József kategóriájában, a 172 és 179 cm testmagasságúak csoportjában az izomtömegen volt a hangsúly.

A tapolcai sportolót 30 vetélytársa közül elsőként szólították színpadra az első kihívásnál, ami azt mutatta, hogy jók az esélyei. A végén már csak hat induló maradt versenyben, ilyenkor az a szokás, hogy visszafelé haladva árulják el a helyezéseket. Az izgalmas viadal vége késő éjszakába nyúlt.

Bolla József rengeteget készült, és ott azon a színpadon derült ki, hogy az edzőteremben töltött több hónapnyi kőkemény tréning, valamint a viadalt megelőző 16 hét diéta megérte a munkát és a fáradtságot.

- A felkészülés tömegnöveléssel kezdődik, ilyenkor az a legfontosabb, hogy az izom minél nagyobb legyen. Ezután az izomtömeg megtartása és a diéta következik. Tizenhat hétig diétáztam, ilyenkor a napi étrend egy-másfél kiló csirkemellből, másfél kiló zöldségből, minél zöldebb, annál jobb, valamint 300-400 gramm rizsből áll. Ehhez még hozzájönnek a különböző táplálékkiegészítők, fehérjeturmixok és vitaminok – árulja el kérdésünkre a felkészülés hátterét a sportember, aki hozzáteszi, ezt az életmódot versenyen kívül is tartja, körülbelül 80 százalékban. Van ugyanis egy úgynevezett csaló nap, amikor szabad(abb) a vásár. Persze nem teljesen, semmi zsíros, de némi édesség azért ilyenkor asztalra kerülhet.

A civilben katona Bolla József húszévesen kezdte a sportágat. - Akkor vágtam bele, amikor jöttek ezek a nyugati dolgok, Schwarzenegger, a Rambó filmek, és a testépítő újságok. Először otthon edzettem, majd elkezdtem konditerembe járni. Nem igazán ment, nehezen fejlődtem. Amúgy az igazság az, hogy sok időnek kell eltelnie, hogy a tömeg és a minőség összejöjjön. Az amerikai profik is mind 40 év felettiek.

Máig saját program szerint edz. - A régi iskola híve vagyok. Nem követem a divathullámokat, megmondom őszintén, sokszor azt sem tudom, hogyan kell használni egy-egy új gépet.

A testépítőket leggyakrabban érő kritikára, miszerint izmaik látványosak, de nem erősek, rávágja: ez butaság. - Szerintem az edzéseken megmutatkozik az erőnk, jobb bizonyíték nem kell. Oda lehet jönni, meg lehet nézni.

 

Nem könnyű a megyei testépítők helyzete

Bolla József eredményének értékét növeli, hogy támogató és szponzor nélkül érte el azt. A tapolcai testépítő kiutazásának költségeibe a helyi önkormányzat és edzőtermének (Body Guard King SE) vezetője, Lukács Béla szállt be, de ezen kívül mindent a saját erejéből kell előteremtenie. Még hogy a testépítés csak fizikai sport... A tapolcai sportember kiemelte párja, Horváth Anita, akivel februárra várják gyermeküket, segítségét és kitartását, valamint felhívta a figyelmet a megyei body builderek nehéz helyzetére. Példának felhozva a veszprémi Gróf Brigittát, akit minden idők legjobb magyar női versenyzőjének tart. Brigitta tizennyolcszoros világbajnok, még sincs szponzora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!