Sport

2014.07.27. 18:50

Bringás bajnokok - Izgalmas verseny a Bakonyban

Eplény - Az ország legmeredekebb hegyi kerékpár-pályáján, a Bringarénában rendezték meg vasárnap a downhill országos bajnokságot.

Kovács Erika

Gács Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség downhillszakág-vezető, és tehetséges versenyző főszervezésével izgalmas percek vártak a résztvevőkre és a közönségre is. Sok eső esett a verseny alatt, emiatt a megépített pálya alaposan felázott, és különösen próbára tette az adrenalinkedvelő hegyi bringások tudását, bátorságát. A pénteki szabadedzés után szombaton harmincan álltak rajthoz a fourcross versenyen, ahol egyszerre négyen dübörögtek lefelé, majd a nagy küzdelem vasárnap következett minden eddiginél több, összesen százhatvan résztvevővel.

Itt Liszi Attila negyedszer lett országos bajnok, Megyasszai Lilla – aki az egyik downhilllegenda, Gulyás Miklós tanítványa – a három női versenyző, Dávid Sára és Bereczki Viktória közül győzött az 1880 méter hosszúságú pályán. Összesen 300 méteres volt a szintkülönbség, a szervezők szerint ez a legmeredekebb hazai pálya. A női mezőny győztese, Lilla két éve ült először hegyi bringán, hatalmas tehetség, sorra aratja le a babérokat. Cross country szakágban már bajnok. Víg Balázs a hétvégi bajnokság narrátora, egyik szervezője, aki maga is 22 esztendeje vesz részt downhill bajnokságokon, elmondta, kitűnő a pálya, amit hónapokig építettek.

A mezőny, a versenyzők több kategóriában indulhattak, ilyen a merev vázas, az open, vagyis hobbi, a női, a junior, az elite, azaz a profi. A versenyzők közel ötven kilométeres sebességgel száguldoztak a lejtőkön, és egyik akadályról tíz méter hosszan ugrattak. A hazai hegyi bringázás a Mátra, Eger, Pécs és Kecskemét környékén a legnépszerűbb, az Alföldön például képesek arra is, hogy homokból építsenek pályákat, míg a Bakonyban elsősorban a terepezés a felkapottabb sport.

Fiskál János polgármester az eredményhirdetésen átadta a győzteseknek járó jutalmakat, és azt mondta, büszke arra, hogy az általa vezetett településen szervezték meg ebben az esztendőben is a rangos versenyt, mert az fokozza a település ismertségét. A résztvevők zöme pedig már közel egy hete itt, valamint a közelben tartózkodik, igénybe véve szálláshelyeket, szolgáltatásokat, ami ugyancsak kedvez Eplénynek, illetőleg az egész Bakony idegenforgalmának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!