Sport

2017.08.15. 12:40

Brazíliába repül az ajkai kislány

AJKA Pénteken utazik Brazíliába a tízesztendős sakktehetség, Gaál Zsóka, aki első kiemelt lesz a világbajnokságon.

Horváth Gábor

Nem kis teherrel vesz részt az idei korosztályos sakkvilágbajnokságon Gaál Zsóka. A tízéves ajkai hölgy első kiemelt lesz kategóriájában, de egy iszonyatosan kemény mezőnyben kell helytállnia.

A Tapolca VSE játékosa - aki korosztályában vezeti a világranglistát - pénteken utazik szüleivel Brazíliába, több mint 24 órás út vár rájuk, a viadalnak a Sao Paulótól közel háromszáz kilométerre fekvő Pocos de Caldas városa ad otthont. A fárasztó utazást követően szerencsére lesz idő az akklimatizálódásra, a verseny augusztus 22-én, kedden kezdődik.

- Nagy a teher, amelyet próbálunk levenni Zsóka válláról. Ezért a legjobb tíz közé kerülés a célkitűzésünk. Ő nagyon szeretne jól szerepelni, de bármi történik, a világ nem fog összedőlni - mondta el lapunknak az ifjú tehetség édesapja, Gaál Sándor, aki hozzátette: az ellenfelek között sok a jó, képzett játékos, különösen az indiaiakra és egy vietnami lányra kell odafigyelni. Ugyanakkor a papíron gyengébb vetélytársak ellen sokszor nehezebb megfelelő teljesítményt nyújtani.

Az Európa-bajnok Gaál Zsóka ismét nagy megmérettetésre készül Fotó: archív

Megtudtuk, a tizenegy körös megmérettetés programja hajtós, csak egy szabadnap van, és két olyan nap, amikor dupla fordulót tartanak.

- A fizikai állóképességen nagy hangsúly van, erre külön készültünk, Zsóka futással és teniszezéssel tartotta formában magát. Az edzőkkel interneten tartjuk majd a kapcsolatot, azonban ilyenkor már nem szabad túlkészülni, fontos a frissesség.

Az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Zsóka az elmúlt hetekben szép teljesítményt nyújtott, a Győri Openen és a balatonalmádi Pannónia-kupán is remekelt a felnőttek között. A tehetség személyesen Istvándi Lajos nemzetközi mesterrel, Kosztolánczi Gyula FIDE-mesterrel és Varga Zoltán nemzetközi nagymesterrel edz, az internet segítségével pedig a Dél-Dakotában élő Kustár Sándor nemzetközi mesterrel gyakorol.

A brazíliai vb-n a 10 év alattiaknál induló Gaál Zsóka mellett két magyar sakkozó szerepel, a 8 és 12 év alattiaknál lesz még a mezőnyben egy-egy honfitársunk.

Érdekesség, hogy az ajkai hölgyet meghívták a 12 éven aluliak rapid csapat-világbajnokságán szereplő magyar válogatottba, ahol három fiú csapattársa lesz. A viadalt szeptember végén rendezik Kínában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!