Sport

2013.04.09. 14:09

Bravúros teljesítménnyel mutatkozott be Zdolik

A világ egyik legjobb kézilabdakapusa, Mirko Alilovic vállvonogatva és értetlenkedve vonult le a pályáról a Horvátország-Magyarország Európa-bajnoki selejtezőt követően. Nem értette, miként fordulhatott elő, hogy a számára alig ismert újonc tizenkét perc alatt hatszor is mattolta. A fürediek átlövője, Zdolik Bence első válogatottbeli szereplésén hibátlanul játszott.

Napló sport

A mindössze húszesztendős Zdolik Bence azután került képbe Mocsai Lajos szövetségi kapitánynál, miután kiderült: sem Lékai Máté, sem Putics Barna nem állhat rendelkezésére sérülés miatt a Horvátország elleni Európa-bajnoki selejtezőkön.

A Balatonfüredi KSE ifjú balátlövője kis izgalommal ugyan, de annál nagyobb örömmel fogadta a szakvezető meghívóját.

- Nagyon barátságosan fogadtak, nem volt semmi gond, gyorsan megtaláltam a helyem - kezdte a Békéscsabáról származó kézilabdás. - Az első edzéstől Nagy Lacival voltam párban, vele gyakorolhattam végig. A hazai mérkőzésen még nem tett keretbe Mocsai Lajos, aztán kint, Zágrábban lehetőséget kaptam. A csapathirdetés előtt egész nap bennem volt a drukk, reménykedtem, hogy leülhetek a kispadra. Boldog vagyok, hogy lehetőséget kaptam. Igazán felemelő érzés volt meghallgatni a Himnuszt. Aztán elkezdődött a meccs és a hajrában pályára küldött az edzőnk. Szerencsére az első lövésem célba talált, ez nagyon megnyugtatott. Aztán a társak megbeszélték, hogy igyekszenek rám játszani, csak próbálkozzam bátran.

Zdolik Bence remekül mutatkozott be a magyar kézilabda-válogatottban, de a szerdai bajnokira készül (Fotó: Gáspár Gábor)

Zdolik Bence aztán olyannyira belejött, hogy alig tizenkét perc alatt hat próbálkozásából hat a horvát kapuban landolt. A hibátlan mutatóra és a pazar gólokra mindenki felkapta a fejét, még a horvátok is elismerően lapogatták meg a fiatal füredit a magyar szempontból 30:26-ra elveszített összecsapás után.

A meccs után Mocsai Lajos is elégedett volt Bence teljesítményével, és a következő, júniusi összetartáson is számít a jelenlétére.

- Tényleg szuperül sikerült a bemutatkozás, azonban igyekszem a földön maradni. Lékai és Putics júniusig egész biztosan felépülnek, és így nem biztos, hogy megint csapatba kerülhetek. Persze mindent megteszek majd annak érdekében, hogy újra pályára léphessek, ám nem dől össze a világ, ha a következő alkalommal ez nem sikerül. Az mindenképp a fejlődésemet szolgálja, hogy a válogatottal készülhetek, szokom a gyorsabb játékot, a nagyobb tempót.

Az átlövő, akinek az édesanyja is NB I-ben kézilabdázott, hétfőn már a klubcsapatával készült tovább, ahol a csapattársak egy kis tréfával várták vissza. Bene Tamás ügyvezető ugyanis a világ egyik legjobb alakulata, a Kiel álszerződés-ajánlatát lobogtatva jelent meg az edzésen. Bencét azonban nem ejtették a fejére, ő is jót derült a poénon.

Elmondta még, januárban három évet hosszabbított jelenlegi egyesületével, ám bízik benne, ha ezalatt netán valamilyen nívósabb külföldi együttes bejelentkezne érte, a fürediek nem gördítenének akadályt az útjába és kivásárolható lenne.

- Nyilván az egyik nagy vágyam, hogy külföldön, valamelyik elit bajnokságban is kipróbálhassam magam. Azonban, ha itthon kellene választanom, akkor elárulhatom, gyerekkorom óta az az álmom, hogy egyszer a Szegedben kézilabdázhassak. Nekem a Tisza-parti gárda a kedvencem, és remélem, egyszer szegedi színekben szerepelhetek.

A tavalyi szezonban az év junior kézilabdázójának megválasztott sportoló hozzátette még: a füredi vezetőedzőnek, Sótonyi Lászlónak nagyon sokat köszönhet, az pedig kifejezetten nagy hajtóerő, hogy egyre jobban érzi a bizalmat és igyekszik ennek megfelelni.

 

Csak a sikert tudja elképzelni

Szerdán 18 órától már a BKSE színeiben kell bizonyítania Zdolik Bencének, ugyanis megkezdődik a rájátszás a 7-11. helyért. A Balatonfüred a 7. helyről várja a folytatást és az első mérkőzésen az Orosházát fogadja.

- Nem tudok mást elképzelni, csakis a győzelmet - szögezte le Zdolik. - Sajnos az idei szezonunk nem úgy alakult, ahogy azt elterveztük. Miután kútba esett a felsőházi szereplés, azok után itt, az alsóban szeretnénk mielőbb bebiztosítani a bent maradást és a lehető legtöbb meccset megnyerni. Nekünk nem itt van a helyünk, de ezt már csak jövőre tudjuk kijavítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!