Sport

2017.03.04. 16:00

Maci ismét nagy kihívás előtt

Borbély Ádám, a Maci becenevet viselő óriás, aki szinte betölti az egész kaput, ismét nagy kihívás előtt áll: a Párizsba igazoló spanyol Coralles kolléga örökébe léphet a lengyel Wisla Plockban.

Donát Tamás

Nyolcadikos diákként hagyta ott Tiszavasvárit, mert a PLER hívta, hogy játsszon a fővárosban. A szülei mindenben támogatták, de jelezték neki, hogy ott nem dajkálja majd senki, mindent egyedül kell majd megoldania. És Borbély Ádám nekivágott a nagy kalandnak, mert szerette a kihívásokat gyerekként is. Aztán még egyszer útra kelt, így jóval távolabb került szülővárosától, mert akkor már a Veszprém invitálta a soraiba. Másodikos gimnazistaként került kedvenc csapatához a tehetségesnek tartott kapus. De még itt sem fejeződött be a vándorlások sora.

- Három évig játszottam a korosztályos utánpótláscsapatokban, amelyekben nagyon sokat tanulhattam, fejlődhettem - emlékezett fiatalkori élményeire Borbély Ádám. - Remek csapatunk volt. Csoknyai István edző vezetésével megnyertük a másodosztályú bajnokságot, amellyel NB I-es jogot is szereztünk. Többségünk a juniorválogatottal az első osztályban is pályára lépett, és nem végeztünk a kiesőhelyen. Aztán ez a remek közösség szétszéledt az országban.

Borbély Ádám kapus: - Azt gondolom, fiatalon nagy lehetőséget kaptam a sorstól, amit nem szabad elszalasztanom

Borbély Ádám Balatonfüredre került Ligetvári Patrikkal. Egy évet védett a tóparti együttesben, amikor megkereste a nagy rivális Tatabánya és ő igent mondott, negyedszer is kézbe véve a vándorbotot. - Vladan Matics mester teljes bizalmat szavazott nekem, és ez nagyon feldobott - jelezte az újabb váltással kapcsolatos élményeit a százkilencvenhat centi magas hálóőr, aki már a felnőtt magyar válogatottban is bemutatkozhatott. - Az azóta Bresztbe távozó Mijatoviccsal teljesen egyenrangú partnerként kezelt az edzőnk. És ez nagyon jó hatással volt a teljesítményemre.

Talán ezt vehették észre Veszprémben is, mert visszarendelték a kölcsönben lévő cerberust. És persze azért is, mert rengeteg összecsapás várt a több fronton is szereplő magyar bajnokra.

- Kicsit balszerencsésnek is érzem magam, mert megsérültem egy olyan időszakban, amikor akár tíz-tizenkét meccsen is védhettem volna. Hiszen óriási terhelés volt Mirkón és Rolin. Kicsit tudtam volna őket tehermentesíteni és nekem is jó lett volna a kapuban állni, meccsrutint szerezni a nemzetközi kupaporondon is.

A Maci becenevet viselő óriás, aki szinte betölti az egész kaput, ismét nagy kihívás előtt áll. A sokak szerint Sterbik Árpádra emlékeztető kapus, aki az extraklasszishoz hasonlóan kirúgja a labdát a felső sarokból, ha a helyzet megkívánja, ismét nagy ugrásra készül. A Párizsba igazoló spanyol Coralles kolléga örökébe léphet a lengyel Wisla Plockban.

- Amikor kiderült, hogy ő távozik, akkor a lengyel klub vezetői elkezdték az utódját keresni, és így jutottak el hozzám a szerb menedzseremen keresztül - utalt az elmúlt hónapok történéseire a Telekom Veszprém huszonkét éves kézilabdázója. - Megnézték négy meccsemet és annak alapján szerződtettek két évre. Már jártam a városban, kicsit körülnéztem. Kiderült, hogy bár van élvonalbeli futballcsapatuk is, a kézilabda népszerűbb játék a szurkolók körében. Nagyjából ott is két kiváló együttes rivalizál az elsőségért. Már meg kellett ígérnem, hogy ha egyszer távozom, nem igazolok a Kielcéhez - mondta csibészes vigyorral Maci.

Borbély Ádám azt is megemlítette, hogy a Plockban nincsenek igazi, nagy sztárok, de a veszprémi szurkolók is láthatták, hogy egy tudatosan, jól összerakott, ambiciózus, fiatal, sikerre éhes, folyamatosan Bajnokok Ligája-résztvevő együttes.

- Azt mondták a vezetők, hogy versenyt hirdetnek az elsőszámú kapusposztért, és én szeretnék élni a lehetőséggel, hogy velem kezdődjön a Plock összeállítása - jelezte határozottan Borbély Ádám. - Tudom, hogy még rengeteget kell fejlődnöm mindenben, hogy elérhessem a céljaimat. A kapuban a reakcióidő csökkentése a legfontosabb, hogy minél előbb észleljem, honnan jön a lövés. Nem lesz könnyű dolgom Lengyelországban, mert ismét egyedül kell megbirkóznom a rám váró feladatokkal. Ráadásul egy másik kultúrában, ami sohasem egyszerű. A beilleszkedéssel egyébként soha nem volt gondom, gyorsan befogadtak új klubjaimnál, angolul jól beszélek. Azt gondolom, fiatalon nagy lehetőséget kaptam a sorstól, amit nem szabad elszalasztanom. Két év alatt úgy kell védenem, hogy a Veszprém ismét visszahívjon. Mert ez az egyik célom. És nem csak nekem. Európa klubcsapataiban sokan kézilabdáznak olyanok, akiknek egyértelmű elvárásuk magukkal szemben, hogy egyszer a Telekom Veszprémben játszhassanak. Ehhez nekem a Plock lehet az első fontos állomás, hiszen új együttesem BL-résztvevő gárda. Ahol nagyon is szem előtt van mindenki. Remélhetőleg ez azt is lehetővé teszi, hogy megszilárdíthassam a helyemet a válogatott keretben. Mert ez is a következő két év céljai között szerepel.

Borbély Ádám csodálkozik azon, hogy meg kell ismételni volt csapata, a Tatabánya Pick Szeged elleni összecsapását, amely döntetlennel végződött. Úgy véli, hogy amire a fellebbviteli bizottság hivatkozik, annak alapján szinte minden mérkőzésen lehetne találni óvási okot.

Megemlítem neki, hogy a korábbi világválogatott kapus, Bartalos Béla egy két évvel ezelőtti interjúban azt mondta, hogy szerinte hamarosan Borbély Ádám lehet Magyarország egyik legjobb kapusa. Nevetve fogadja a felvetést, és csak annyit fűz hozzá: remélem, nem téved Béla bácsi, aki nagyon megdolgoztatott és sokat köszönhetek neki!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!