Sport

2015.08.11. 07:33

Cápa-támadás a strandon

Ajka – Tajtékzik a medence. Taposnak, úsznak és erősítenek a Cápák. Forrong a víz a szabadtéri fürdőben, kemény alapozó edzésekkel készülnek az őszi szezonra a csapat tagjai.

Szántó Renáta

Trénereik, Pfaff Péter, Bujtás Balázs és Ágoston Péter már a nyári szünet közepén elkezdték a gyerekek felkészítését. Az edzőket a helyi vízilabda jelenlegi helyzetéről, terveikről és a Cápa Vízilabda Klub sikereiről kérdezte a Napló.

- Azért van szükség az erőnlét mielőbbi fejlesztésére, mert az őszi bajnokság meccsei között inkább a labdás, taktikai gyakorlatokra marad idő – avatta be a korai kezdés egyik miértjébe a Naplót Pfaff Péter.

Bujtás Balázs, Pfaff Péter és Ágoston Péter (b-j)

A másik ok, hogy a strandot a vízilabdások csak szeptemberig tudják használni. Később az edzéseket nehezebb lesz ütemterv szerint folytatniuk, vagy bepótolniuk, ugyanis az uszoda előreláthatólag decemberig zárva tart az átépítés miatt. A nehezítő körülményeket is figyelembe vették az edzők, amikor a csapat idei felkészüléséről döntöttek. Tavaly a vízi létesítmény hiányát részben jól sikerült áthidalnia a klubnak, hiszen a Dunántúli Bajnokságban két csapattal indultak és értek el jó eredményt.

– A 2002-es korosztály negyedik lett, az összevont 2000/01-es csapatunk pedig megnyerte az alsóházat. Ez nagyon szép teljesítmény a srácoktól, ahhoz képest, hogy minden edzésünket, - ez heti három alkalmat jelent-, vidéki uszodákban, más csapatokhoz igazodva tartottuk meg – foglalta össze az elmúlt időszakot Bujtás Balázs.

A Cápák vesztesége leginkább a fiatalabbak lemorzsolódásából mutatkozott meg az utóbbi év során, akik az iskolai teendőik és a késői edzés időpontok miatt nem tudták vállalni a tagságot. A trénerek egyetértettek a szülők döntésével, akik télen és éjjel nem szívesen engedték el a vidéki edzésekre a gyerekeket. Sokszor ugyanis éjjel tizenegy óra tájban ért vissza a csapat a Kristályfürdőhöz busszal. Ez már bőven kimerítette a késő fogalmát, hiszen a fiatalok szervezetének megfelelő éjszakai pihenésre van szüksége és az iskolai eredmények rovására sem mehet a sport.

- Jelenleg az összlétszámunk 20-25 gyerek. Ők mindannyian versenyzői kártyával, igazolással rendelkeznek. Hatvannyolcan indultunk, de közbejött az uszoda felújítása. Valószínűleg az idei évünk, a tavalyihoz hasonlóan utazással telik majd, ám bizakodóak vagyunk. Sok visszajelzést és szülői megkeresést kaptunk, miszerint a gyerekek szeretnének ismét velünk dolgozni, ha megnyílik az új létesítmény - mesélte bizakodva Pfaff Péter.

A klubnak elölről kell kezdenie mindent. A gyerekek beszoktatását, az alapokat és a fokozatos fejlesztést. Ennek ellenére az edzők úgy gondolják, hogy rövid idő elég lesz ahhoz, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba. Főleg, hogy a város nyitott a sportág iránt. Már korábban is volt vízilabda a térségben, ennek a hagyományait szeretnék továbbvinni a Cápák. Hosszú távon terveznek, céljuk, hogy évről évre egyre több gyerekkel ismertessék és szerettessék meg a csapatsportot, a vizes közeget és a mozgást.

- A vízilabda egy meglehetősen komplex sportág, évek munkáját kell beletenni, hogy gyümölcsöző lehessen. Sok gyakorlást és türelmet igényel. Nem mellesleg csapatsport, ahol az egyéneknek össze kell dolgozniuk a kitűzött cél eléréséhez. Ez pedig észrevétlenül neveli a gyerekeket. Ösztönösen elkezdenek egymásra figyelni, csapatként gondolkodni. Örülnek egymás sikereinek, bátorítják társaikat és az edzéseken túl is szívesen keresik egymás társaságát - emelte ki a legfontosabbakat Pfaff Péter.

Bujtás Balázs kiegészítette kollégája gondolatait. Elmondása alapján jó látni a gyerekek fejlődését, hiszen mind fizikálisan, mind szellemileg változnak. A csapat összekovácsolódik. A gyerekek erősebbé és magabiztosabbá válnak. A sport megtanítja őket győzni, veszíteni és elfogadni. Ez pedig egy edző számára már maga a siker.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!