Sport

2014.07.31. 11:10

A veszprémi vikingkirályok

Hogy az egésznek mi köze van a vikingekhez, ráadásul a sakkhoz? Nos azt nehéz lenne megmondani. Ettől függetlenül azonban első látásra is szórakoztató és ügyességet igénylő időtöltésnek tűnik.

Novothny Ottó

Ha valakit ezután füves területen úgy látnak, hogy fa hasábokra botokat dobál és örül, amikor célbatalál, akkor az illető viking sakkot, vagyis kubbot játszik. Egyelőre kevesen vannak, de az 1. Magyar Kubb Egyesület (alapító vezető Pék Zsolt) tagjai abban bíznak, hogy a számuk egyre jobban gyarapodik majd. Ez ugyanis manapság az elsődleges célja a klubhoz tartozóknak.

A másfél éve játszó veszprémi csapat, Szíjártó Róbert, Végh Zoltán és Salamon Péter mindenesetre a közelmúltban alaposan meglepte vetélytársait a berlini Európa bajnokságon. A megyeszékhely közössége egyrészt elképesztően jól teljesített (a hetvennyolc induló közül a tizennyolcadik helyen végeztek, miközben riválisaik tíz, tizenöt éves múlttal neveztek az Eb-re), másrészt a fiatalok viking sisakban riogatták ellenfeleiket.

A veszprémiek állítják, hogy a sportteljesítmény mellett egyáltalán nem mellékes velejárója ennek a szabadidős mozgásnak a szájkarate. Vagyis minden lehetőséget meg lehet ragadni arra, hogy a szemben álló felek zrikálják egymást egy-egy remek produkciónál, vagy éppen hatalmas hibánál.

Az egymástól nyolc méterre felállított fabábukat egyébként első próbálkozásra jó, ha tíz százalékban sikerül ledobni.

A veszprémi kubb csapat a berlini Európa bajnokságon mindenkit meglepve szerepelt kimagaslóan (Fotó: Penovác Károly)

A veszprémiek negyven-ötven százalékos pontossággal céloznak, míg a vérbeli profik (világbajnokságot is rendeznek már viking sakkban) száz próbálkozásból akár kilencven alkalommal is képesek eldönteni a bábukat.Ez a sportág összetett képességeket igényel, noha űzése tökéletesen élvezhető bármilyen szinten. Egyfelől tehát viszonylag ügyesen kell dobni, aztán ha ez már megy, akkor jöhet a matek, vagyis a kubb stratégiai része, ami szintén nem elhanyagolható. Mint általában a jó játékokban, itt is pillanatok alatt fordulhat a kocka, vagyis a tuti győzelemre állók néhány rossz mozdulatnak köszönhetően gyorsan elveszíthetik a csatát.

A veszprémiek szeretnék népszerűsíteni a kubbot, ezért aztán bemutatókkal járják a megyét, miközben bíznak abban, hogy mások is beleszeretnek a vikingek időt űző szórakozásába.

Az eszközök néhány ezer forintból legyártathatók és gyakorlatilag örök garanciások. Azt mondják ez egy jó értelemben vett dili, ami egyedülálló módon összehozhatja a család apraját nagyját, vagy éppen munkahelyi közösségeket.

Nagy előnye, hogy hóban, füvön, laza talajon bárhol űzhető. Mosolyogva jegyzik meg, hogy a mostanság szaporodó futball stadionokat például remekül be tudnák népesíteni, hiszen a hazai versenyeken is akadt már száz feletti létszám. Jellemző a veszprémi csapat névválasztása is: We King, ami vikingnek ejtendő de jelentése: mi vagyunk a királyok.

Ez már önmagában is tőr a riválisok szívébe. Szóval lehet komolyan is venni a kubbot, de van mód arra is, hogy mókázzon közben a játékos.

Az izgalom garantált, meg persze a jó kedv is, mindez szabadtéren, kellemes környezetben.

Hamarosan országos sportszövetség is alakul, így már hivatalosan is bekapcsolódhatnak majd a magyar csapatok a nemzetközi vérkeringésbe is.

 

Kubb: augusztusban Veszprémben

A viking sakkot ötször nyolc méteres területen kell játszani. A három fős csapatok egymással szemben állnak és felváltva próbálják ledobni a földre állított hasábokat. Lehetőleg kevés dobásból kell minél több célpontot eldönteni és így megszerezni, majd azokat visszadobni és utána ismét ledönteni. A végén az nyer, aki a középen álló királyt is „lefekteti”. A játékidő harminc perc. A veszprémiek az elméleti magyarázkodás helyett szívesebben mutatják meg a viking sakkot. Ezért augusztus 24-én Veszprémben bemutató versenyt rendeznek, amelyen bárkit szívesen látnak, hogy próbára tegye kubb képességeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!