Sport

2013.04.17. 10:08

Értékeket közvetít a testnevelő

Ő az a tanár, akire mindenki azt mondja ismeretlenül,hogy jaj csak nehogy őt kapjam. Amikor aztán ez mégis bekövetkezik, akkor néhány hónap ismeretség után jön a mondat száznyolcvan fokos fordulata: de jó hogy ő lett a testnevelőm.

Novothny Ottó

Rühelli a kitüntetéseket. Ezt nem csak úgy mondja divatból, hanem vehemensen meg is magyarázza miért. Ezt most nem szívesen részletezném, mert sokakat megsértenék. A lényeg, hogy számára a legnagyobb dicséretet a diákok, illetve szüleik elismerése jelenti.

Mutatja is a Vetési gimnázium testnevelői szobájának falára kitűzött leveleket, képeslapokat. Kivétel nélkül köszönet azért, mert Vesztergom János következetesen megszerettette a rendszeres mozgást azokkal, akiket évtizedek óta tanít. Azt mondja (persze ezt is olaszos indulattal), hogy egy bizonyos szint alá nem hajlandó menni.

Vesztergom János kapta az idén az év testnevelője elismerést

Nem enged abból, hogy példát mutasson, hogy szakmailag felkészült legyen. Amikor már fáradna, akkor a fiatalok lelkesedése lendíti tovább a holtponton és újult erővel, figyelemmel, fegyelemmel és szigorral adja át az általa is fontosnak tartott értékeket. Azt is mondja, hogy ő testnevelő. Nem tornatanár, nem a klubokban nevelkedett sportolókkal nyer diákolimpiát. Inkább tornacsapatot készít fel, hogy évek óta a legjobbak közé tartozzanak. Ahogy a Vetési is, országos szinten, legalábbis a sporteredmények összevetésében.

És kétségünk ne legyen afelől, hogy az iskola tanácsosának, vagyis Vesztergom tanár úrnak ebben a sikerben főszerep jut.

Állítja, hogy az évek alatt sokat változott ő is, de a munkában még mindig nem ismer tréfát, maximalizmusa állandó. Nála a tornasor, az hibátlan, ahogy diákjai kivétel nélkül úgy fejezik be a gimnáziumi éveket, hogy minden sportágban jártasak lesznek és alkatuk, fizikai állapotuk, emberi tartásuk gyökeresen megváltozik az első közös foglalkozáshoz viszonyítva. Mérges lesz, amiért ennyire dicsérem, de hát őszinte leszek: leültünk beszélgetni a kitüntetés kapcsán, aztán három órával később a világot megváltó eszmecsere végén álltunk fel. Én meg annyit írtam a jegyzetfüzetembe, hogy: V. J. Így aztán nincs más lehetőségem, mint beszámolni arról, hogy milyen az év testnevelője. Olyan, amilyennek lennie kell, ehhez kétség sem férhet.

Életpálya néhány számmal elmesélve

Vesztergom János a Vetési Albert Gimnázium alapító tagja. Többek között vezetője a testnevelés és művészeti nevelés munkaközösségnek, összesen huszonnégy esztendeje vezeti tanintézete, igen sikeres tornász sportcsoportját. Az elmúlt években összesen harmincnyolc sítábort szervezett és vezetett a vetésis diákoknak. A Semmelweis Egyetem mentor tanáraként is nagyon aktív: az idén a hetvenedik testnevelő tanárjelölt féléves tanítási gyakorlatát irányítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!