Sport

2012.01.20. 08:20

Most jön a java - A füredi szörfös második olimpiájára készül

Balatonfüred - A januári perthi világbajnokságon szerzett kvótát a londoni ötkarikás játékokra. Detre Diána azonban úgy érzi, a felkészülés sokkal nagyobb kihívást jelent számára, mint eddig bármi más. Úgy fogalmazott, a java még csak most jön.

B. Virág Rita

A pekingi ötkarikás játékok után, ahol a 22. helyet szerezte meg, döntötte el, hogy komolyan előbbre szeretne lépni, profivá akar válni. Az is világossá vált számára, hogy a magyar viszonyok közt ezt gyakorlatilag képtelenség megvalósítani. Megkeresett egy francia edzőt, Christophe Boutetet, aki egy francia és egy kanadai lánnyal együtt készíti fel a különböző erőfelmérőkre.

- Életemben először Perthben, a januári világbajnokságon éreztem azt, hogy kezd egységgé összeállni a mozgásom. Őszintén szólva a szörfnél komplikáltabb dolgot el sem tudnék képzelni: ott van a víz, a pillanatok alatt változó hullámok, a hasonlóan változékony szél és ezekre az imbolygó vektorokra építve még azt is el kell érnem, hogy lehetőség szerint gyorsan haladjak. Ha mindez nem lenne elég, akkor a riválisokra is figyelnem kell. Fizikálisan és mentálisan is óriási kihívás szörfözni, de úgy érzem, mostanra ütőképes versenyzővé nőttem ki magam - mesélte a 28 esztendős Dia, aki a Balatonfüredi Yacht Club sportolója.

A magyar bajnok szörfös második olimpiájára készülhet, ami meghatározza a következő fél évét is. Hamarosan Spanyolországba utazik edzőtáborozni két hónapra, majd részt vesz Cadizban a második ötkarikás kvalifikációs világbajnokságon, aztán Portugáliában az Európa-bajnokságon.

- Ezt követően még nincs pontos programom, de azt fontosnak tartom, hogy az olimpia helyszínén, Weymouthban is eltöltsünk néhány hetet. Jó hír, hogy a játékok előtt Világkupát is tartanak ott.

Dia elmesélte, a profiskodás iszonyú lemondással jár, hiszen a családjával, a szeretteivel az egész évet tekintve csak pár hetet tud együtt tölteni. Járja a világot, szinte folyvást edzőtáborozik és versenyekre utazik. Ez az életmód önellátásra is tanította, így a főzés, takarítás, mosás egyáltalán nem esik nehezére.

- Óriási költségeket emészt fel az állandó utazás, versenyzés. Korábban rengeteget csöveztem, ezért ma már értékelni tudok egy normális, egyszerű szállást. Régen nemcsak az jelentett óriási hátrányt a többiekkel szemben, hogy nincs tengerünk, hanem az is, hogy sokszor az autóban vagy sátorban aludtunk a versenyek alatt és így bizony még nehezebb volt a vízen bizonyítani.

Dia zárásként hozzátette, úgy érzi, erősebb, mint valaha bármikor is, ezért képesnek tartja magát arra, hogy az olimpián az első tízbe beverekedje magát.

 

Detre Dia édesapja Detre Szabolcs, aki testvérével, Zsolttal a magyar vitorlássport kiemelkedő egyéniségei, az eddigi egyetlen hazai vitorlás olimpiai érem birtokosai. A Detre fivérek 1980-ban a moszkvai olimpián szereztek bronzérmet. Dia elmondta, édesapja a legfőbb kritikusa és tanácsadója, aki mindig mindenkor megosztja vele őszintén a véleményét. A versenyek után pedig alaposan kielemzik a történéseket és megbeszélik, legközelebb mit és hogyan kellene változtatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!