Sport

2010.12.21. 13:11

Izom, erő együtt

Veszprém - Kupcsik Lászlónak egyetlen arany hiányzik a gyűjteményéből, a testépítő világbajnoki cím. Alaposan megszenvedett azért, hogy teljes legyen a kollekciója, ám ez a sportág pontozásos...

Novothny Ottó

A németországi Alzey városa fogadta a WABBA szervezet nyílt testépítő világbajnokságának mezőnyét. A csupa izom sportolók negyven, illetve ötven esztendő feletti kategóriákban feszengtek a színpadon, értő szurkolók és persze bírák előtt. A fiatalabb korcsoportban ott volt Kupcsik László.

- Szeptemberben kezdtem keményen diétázni - mesélt az előzményekről a nyolcszoros fekvenyomó világbajnok. - Csak halat és csirkét, valamint pulykamellett ettem, persze zsír nélkül grillezve, esetleg roston sütve. Mellé jó esetben főtt rizs párosult és persze az elmaradhatatlan táplálékkiegészítők.

- Aznap, amikor csak késő délután tudok először enni, meglehetősen ideges vagyok...

- Akkor el lehet képzelni, hogy két hónap után már meglehetősen hülyét kaptam. Alapvetően nyugodt típus vagyok, de ilyenkor sokkal ingerültebben élem át a történéseket. Ez azonban kibírható áldozat, ha utána következik a siker.

- Akkor ugorjunk a mindent jelentő "deszkákra".

- Tizenkilenc órás autóút után, többszöri havas elakadás után értünk a helyszínre, ahová oda kellett szólni telefonon, hogy a nevezéssel várjanak meg bennünket. Másnap tizennyolcan léptünk színpadra, ahol négy alapfordulatot kellett bemutatni, amit a hét kötelező póz követett. Ilyenkor a kilenc bírónak van lehetősége arra, hogy csoportokban külön kihívják azokat, akikkel kapcsolatban nem tudnak dönteni. Ez az elődöntő így csaknem egy órán keresztül zajlott.

- Érdekes helyzet, hogy egy öltözőben készülnek az ellenfelek.

- Nincs ezzel semmi gond, méricskéljük ugyan egymást, de általános dolgokról beszélgetünk, mondhatni barátságosan. Nagyjából mindenki tudja, hogy mit várhat az arányosság, kidolgozottság, izomtömeg hármas feltételrendszer alapján.

- Csakhogy itt nincsenek súlyok és pontosan mérhető teljesítmények.

- Időrendben haladva, a selejtező utáni reggelen jelentették be, hogy ki az a hat sportember, aki folytathatja a versenyt. A döntőben aztán másfél perces szabadonválasztott gyakorlatot kellett előadni, miközben persze a pontozók teszik a dolgukat, hol így, hol úgy. Utóbbi azt jelenti, hogy elképesztő "kézmosások" zajlanak a háttérben, ha te ennyit adsz a honfitársamnak, akkor én annyit nyomok a tiédnek alapon. De erre számítottam, hiszen ez ilyen sportág.

- Elérkeztünk az eredményhirdetéshez, feltételezem izgult.

- A hatodikkal kezdték a kiszólítást és az első meglepetés akkor ért, amikor negyediknek hívták azt a fiút, akit másodiknak tippeltem. Végül csalódtam, hiszen nem nyertem, ezüstérmet vehettem át. Hozzáteszem, hogy nincs gond a vereséggel, ha jobb az ellenfél. Ám itt a szövetség elnöke a közelmúltban olasz ember lett és a dobogón rajtam kívül mindkét riválisom talján volt. Persze a közönség lázadt, fütyült, de ennek semmilyen jelentősége nincs utólag. Ez benne van ebben a pakliban, ahogy mondani szokták.

- Az biztos, hogy nehéz lenne az olasznak fekvenyomásban visszavágni.

- Ez tény, ugyanis én még egy olyan emberről tudok a mezőnyben, aki a másik sportágat is csinálja. Persze a többiek sem gyengék, de nálam genetikai adottság, hogy a látvány mellett teljesíteni is tudok. Ez amiatt van, hogy nekem nagy súlyokkal kell dolgoznom az izmok térfogat növekedéséhez.

- Gondolom nem mond le a testépítő világelsőségről.

- Kissé megtorpantam, de persze fel nam adom. Van még időm bőven, remélem, hogy a közeli jövőben az első helyről is beszélgethetünk.

 

Kupcsik László 1967. január 3-án született Veszprémben. Első magyar bajnoki címét fekvenyomásban szerezte 1991-ben. Azóta nyolc fekvenyomó, illetve kélt erőemelő világbajnoki aranyérmet érdemelt ki, emellett hétszeres kontinens első fekvenyomásban, egyszer testépítésben. Nevéhez harmincnál több világrekord fűződik, van olya nszervezet, ahol a 90 kg-osok között 285.5 kg-os fekvenyomással még ma is ő a csúcstartó. A magyar listán 2004 óta 287.5-ös nyomással áll az élen, a 100 kilogrammosok között a guggolás Eb rekordját is ő tartja 310 kg-mal. A sportember nős, fia Márk tizenegy esztendős, lánya Csenge nyolc éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!