Sport

2010.01.12. 14:05

Egy ezüstérem cyclocrossban

Lesencetomaj, Zalaegerszeg - Nem új, de hazánkban még kevésbé ismert szakágban ért el szép sikert a lesencetomaji Tóth András. A Zalaegereszegi Kerékpáros Sport Egyesület versenyzője második helyen végzett a cyclo cross országos bajnokságon.

Horváth Gábor

A fiatal biciklis az U-23-as korosztályban szerzett ezüstérmet a Mosonmagyaróváron rendezett ob-n.

- Ilyen típusú versenyen korábban még soha nem indultam, így nem igazán tudtam mire számítsak, azon kívül, hogy egy kerek órán keresztül száz százalékon kell hajtani. Aránylag kis számú nevező volt, de annál erősebb mezőny verődött össze. A kemény küzdelmet hatalmas sár és nulla fok közeli hőmérséklet tette nehezebbé.

Teljesen átáztam, de természetesen nagyon örülök az eredménynek - számolt be a megmérettetésről a lesencetomaji származású Tóth András, aki megjegyezte: sokan azt hiszik a cyclo crossról, hogy újdonsült szakága a kerékpározásnak, pedig már az 1900-as évek elején rendeztek versenyeket.

Szeptembertől februárig zajlanak az ilyen jellegű megmérettetések, az időszak pont a mountain bike és országúti versenyek holtszezonja, így kiváló kiegészítőként szolgálnak. A kör alakú pálya kétháromezer méter hosszú, s néhol földúton, réten, füves területen, vagy aszfalton halad.

A terepet lépcsőkkel, természetes és mesterséges akadályokkal nehezítik. A verseny érdekessége, hogy nem a táv adott, hanem az időtartama van meghatározva. Ez az elit versenyzőknél hatvan perc, plusz egy kör.

A kerékpárokat eleinte országúti kerékpárokból alakították át, később megjelentek a kifejezetten erre a versenyre tervezett biciklik  mesélte, hozzátéve, a cyclo cross hazánkban még gyerekcipőben jár. Néhány éve kezdték komolyan venni, s a népszerűsége folyamatosan növekszik.

Az eredményes évet maga mögött tudó Tóth András a jövőben is kipróbálná magát a szakágban, de emellett a mountain bikeos versenyszezonra is készül. A Pannon Egyetem logisztikai menedzser mester szakára a napokban felvételizett sportoló idén csapatot vált: 2010-ben a veszprémi kerékpáros egyesület színeiben teker majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!