Sport

2009.12.15. 13:49

Ismert és új nevek a szövetségek élén

Budapest - A Magyar Távirati Iroda (MTI) sportszerkesztőségének felkérésére minden évben megválasztják a szakszövetségek sportáguk legjobbjait. A megyéből öten is érdekeltek.

B. Virág Rita

Az év legjobbjainak 1964 óta íródó történetében a sakkozó Portisch Lajos a csúcstartó, akit a kezdetektől 1994-ig összesen 23 alkalommal választottak az esztendő legkiválóbbjának.

Az idei díjazottak közül ugyancsak egy sakkozó a legeredményesebb, Polgár Juditot immáron tizennegyedszer jelölték a legjobbnak. A sífutó Tagscherer Zoltán pedig már tizenkét alkalommal kapta meg az elismerést. A tavalyi elsők közül egyébként összesen negyvennyolcan védték meg a címüket.

Veszprém megyéből öt sportoló került be a kiválasztottak közé. Tánc sportágban, az akrobatikus rock and rollosoknál a veszprémi Horváth Miklós, Kis Katalin duó végzett az élen, akik a nyári, tajvani Világjátékokon nyolcadik helyezést értek el. A vitorlázóknál két füredi fiatalt díjaztak.

A férfiaknál az optimist Európa-bajnokságon ezüstérmes Vadnai Benjámint, a nőknél Karé Rékát, ugyancsak a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője, s idén Splitben megnyerte az Olympic Week elnevezésű nemzetközi viadalt laser radial hajóosztályban. A szörfösöknél a Kenese-Marina-Port sportolója, Detre Diána győzedelmeskedett, aki idén az Európa-bajnokságon 15. helyezést ért el.

Érdekesség, hogy a labdarúgóknál és a kézilabdázóknál is egyaránt olyan sportolóra esett a választás, aki külföldön keresi a kenyerét. A futballisták közül az RSC Anderlecht légiósa, Juhász Roland nyert, míg a kéziseknél az Európa-bajnoki szereplést lemondó és a magyar, illetve a spanyol állampolgárság között vaciláló Nagy László (FC Barcelona) végzett az élen.
 
Az úszóknál a napokban 200 méteren és rövidpályán világcsúcsot repesztett Gyurta Dániel (A Jövő SE-Veolina) volt a legjobb, a nőknél pedig Hosszú Katinka (Bajai SVSC).

A röplabdásoknál Kántor Sándort jelölték már nyolcadszor és ezúttal úgy, hogy a kaposvári ikon játékos-edzői, illetve szövetségi kapitányi feladatokat is ellát.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!