Sport

2017.07.18. 16:10

Isteni csodára várt a kapus - Majdnem elvesztette a lábát Sárdi Máté

LOVAS A 2017-2018-as idénytől már nem igaz a mondás az 1. Futsal Club Veszprém sok nagy csatát megélt hálóőrére, Sárdi Mátéra, hogy keresi a kiskapukat. A fiatal játékos ugyanis úgy döntött, hogy befejezi futsalkarrierjét, és csak a nagypályás focira koncentrál a jövőben.

B. Virág Rita

A 28 éves Sárdi Máté öt és fél éven át futsalozott az 1. FC Veszprém alakulatában. Azt mondta, a munka mellett a nagypályás foci és a futsal, egyszerre sok volt. Úgy érezte, egyiket sem tudja teljes erőbedobással csinálni, ezért fejezte be futsalkarrierjét.

Máté elmesélte, Alsóörsön, az általános iskolában kézilabdázott. Aztán innen kikerülve, Alsóörsön ismerkedett meg a labdarúgással.

- Egyértelmű volt, hogy az általános iskola után sem hagyom abba a mozgást. Egy ismerősöm invitált le Alsóörsre, ahol a Porogi Lajos-Piri József edzőpárosnál kezdtem el focizni. Mezőnyben nem voltam olyan ügyes, viszont mindig is példaképként tekintettem Szücs Lajosra, Király Gáborra, így kerültem a kapuba - idézte fel a kezdeteket.

Három évet húzott le az alsóörsieknél, majd a Győri ETO kapusedzőjének köszönhetően leigazolt az akkor még NB I-es alakulat utánpótlásába. Itt is három évet játszott, majd az NB II-es Integrál DAC-ban védett. Mindeközben Győrött belekezdtek az élvonalbeli futsal megerősítésébe, s a DAC megszűnését követően igen neves társaságban találta magát. A válogatott kapustól, Balázs Zoltántól rengeteget tanulhatott, s több NB I-es és kupameccsen is lehetőséghez jutott harmadik számú hálóőrként. Az ETO-nál bajnoki címet és Magyar Kupa-győzelmet ünnepelt.

Aztán egy súlyos sérülés megtörte Máté pályafutását. Épp Balatonfüreden játszott az ETO-val NB II-es bajnokit, amikor egy kifutást követően szárkapocs- és sípcsonttörést szenvedett.

A 28 éves Sárdi Máté öt és fél éven át futsalozott az 1. FC Veszprém alakulatánál, de a jövőben az utánpótlásnál dolgozik majd tovább, kapusedzőként szeretné kamatoztatni eddig megszerzett tudását, tapasztalatait, emellett a Tihanyi FC megye I-es csapatánál nagypályán is véd
Fotó: Penovác Károly

- A csont elvágta ez eret, ezért egy rendkívül komplikált műtét várt rám. Ráadásul három napig kritikus volt a lábam állapota. Úgy volt, ha nem indul el a vérkeringés a lábfejemben, levágják a lábamat bokától. Szerencsére, valami isteni csoda folytán a harmadik napon szép lassan elindult a vérkeringésem.

A kapus ezt követően abba akarta hagyni a profi pálya-futását. Komoly fájdalmai voltak, de eltelt másfél év, és szép lassan a sérülés is a múlté lett. Edzésbe állt Alsóörsön, amikor az alakuló, veszprémi futsalcsapat vezetője, Rajki Tamás megkereste. Ekkor még nem érezte magát erősnek ahhoz, hogy visszatérjen a pályára, de aztán félévkor, 2012 januárjában csatlakozott az NB II-es listavezető, 1. FC Veszprém alakulatához.

- A veszprémi pályafutásom legszebb pillanatai közé sorolom, amikor megnyertük, újoncként az NB II-t és kiharcoltuk az élvonalbeli szereplést. Nem felejtem el a magyar Kupa-ezüstérmet sem, és több nagy csatát, győzelmet is örökre az emlékezetembe véstem. Elképesztő, hogy ilyen rövid idő alatt megszerették Veszprémben ezt a sportot - magyarázta.

Máté a futsal mellett a megyei I. osztályban szereplő Tihanyi FC-ben is kulcsszerepet vállalt. A félszigetiekkel megnyerte a megye II-es bajnokságot, majd elsőéves újoncként a pontvadászat negyedik helyén végeztek.

- A futsal, a nagypálya és a munka sok volt együtt. Lovason hatodik éve dolgozom falugondnokként, számomra nagyon fontos, hogy helyiként tehetek a saját telepü- lésemért. Nagyon szeretek az emberekkel együtt dolgozni, remekül érzem itt magam - tudtuk meg.

Máté elárulta, ha az FCV-nél már nem is lép pályára, azért nem szakad el az egyesülettől, ugyanis az utánpótlásban kapusedzőként dolgozik tovább. Megpróbálja átadni az eddig megszerzett tudását és tapasztalatát a feltörekvő nemzedéknek és a fiataloknak.

- Tihanyban is fantasztikus közeg vesz körül. Nagyon szeretik itt az emberek a focit. A nagypályát még nem szeretném feladni, s a csapattal bizakodással tölt el bennünket, hogy rögvest az első évben az előkelő negyedik helyen zártunk. A következő szezonban is szeretnénk hasonlóképp szerepelni, ezért dolgozunk minden erőnkkel - fejezte be Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!