SÉTA

2013.04.22. 12:03

A bikaviadalok hazájában jártunk

A Comenius-program keretében három diáktársammal és három tanárommal projekttalálkozón vettünk részt a spanyolországi San José partneriskolában.

Mindannyian nagyon vártuk február 24-ét, az utazás napját. Az éjszaka lehullott 15 centiméternyi hó sem vette el a kedvünket; izgatottan vártuk a kora hajnali indulást a bécsi reptérre. Ez volt életem első repülőútja, így várakozásokkal telve szálltam a repülőbe. Fantasztikus érzés volt repülni, látni a tejfehér felhőket, az Alpok csúcsait, az alattunk elterülő városok körvonalait.

A több mint négyórás út végén boldogan szálltunk le Santiago de Compostella-ban, ahonnét busszal folytattuk tovább utunkat a galiciai Pontedeuméba. Pontedeume egy csodálatos kis város, szűk utcáival, kikötőjével, hídjaival, hangulatos piacával.

Késő este találkoztunk külföldi barátainkkal és szüleikkel, akik igazi spanyol hangulatot idéző gitárszerenáddal vártak bennünket a helyi kultúrházban.

A programban résztvevők csoportja, közöttük spanyol, török, észt, lengyel és természetesen az ajkai diákok (Fotó: Mentes Rebeka)

Másnap kezdetét vette a nagy munka. A spanyol diákok megtanították nekünk a Frog Game nevű játékot, amihez a táblát mi magunk készítettünk el kartondobozokból. A Brilé nevű spanyol csapatjátékban - amit itthon korábban már megtanultunk - verhetetlenek voltunk. Papírbabát öltöztettünk kalocsai mintás ruhába, majd szelektív hulladékgyűjtő papírdobozokat díszítettünk olyan rajzokkal, amelyek bemutatják hazánkat. A mi dobozunkra felkerült a Parlament és a kihagyhatatlan gulyásleves is.

Vendéglátóink különleges programokkal tették még színesebbé az ottlétünket: megismerkedtünk Pontedeume történetével, elutaztunk A Corunaba, ahol megnéztük a Hercules-tornyot, és kirándultunk egyet a közeli Fragas de Eume Nemzeti Parkba. A találkozó lezárásaként mi is zarándokká változtunk, és Szent Jakab útját követve felfedeztük Santiago de Compostella óvárosának szépségeit.

Spanyol utunk végén egy napot Madridban töltöttünk, ahol egy rövid városnézés során megnéztük főváros nevezetességeit.

Fantasztikus hétben volt részünk, és rengeteg új élményt szereztünk. Remélem, egyszer újra találkozhatunk spanyol barátainkkal. Addig pedig az ott készített képek őrzik a kellemes emlékeket.

Mentes Rebeka
Fekete-Vörösmarty iskola
Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!