Révfülöp

2014.09.12. 13:36

Példaértékű beruházás a Kornyi-tónál

Kővágóörs - Pénteken Fazekas Sándor a Földművelésügyi Minisztérium minisztere adta át a több mint 240 millió forintból felújított majort.

Tóth B. Zsuzsa

A miniszter avató beszédében úgy fogalmazott, hogy a Kornyi-tó mellett különösen fontos ez a beruházás, hiszen a tó élővilágát is megvédi egyben. A környezetvédelmi kockázat minimálisra csökken ott, ahol a közelben madarak, kétéltűek, hüllők élnek.




Dr. Rácz András a nemzeti parkokért felelős helyettes államtitkár, Fazekas Sándor és Puskás Zoltán avatta fel a felújított majort a Kornyi-tónál


- Mintaértékű a fejlesztés, amelynek keretében öt juhhodály újult meg. A pályázati támogatás lehetőséget nyújtott mezőgazdasági eszközök, többek közt traktor, bálázó, fűkasza beszerzésére is. Sok ilyen beruházás szükséges ahhoz, hogy a nemzeti parkok valamennyi feladatukat elláthassák. Nemzeti érdekünk az őshonos állatfajok, a racka és a szürkemarha védelme, és hogy azokat bevonjuk a termelésbe, hogy erősítsék a gazdaságot. Ha a nemzeti parkok élnek a lehetőségekkel, termelnek, meg kell, hogy jelenjenek a védjegyes termékek. A nemzeti parknak eddig 250 ilyen terméke van, több mint száz kistermelőtől. A maradandó élmények mellett így kézzel fogható termékek készülnek - mondta a miniszter. Hozzátette, hogy örvendetes módon a szürkemarha állomány az utóbbi 15 év alatt megháromszorozódott hazánkban. Puskás Zoltán a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója szerint több éves próbálkozás után sikerült a megvalósítás. Leszögezte, hogy a nemzeti parkok minőségi kategóriát képviselnek, ezért mintagazdaságnak kell lenniük. Önerőből azonban képtelenek erre.



Fazekas Sándor átadta az egyik traktor kulcsát Budai László traktorosnak

- Az ilyen és ehhez hasonló beruházásokkal javítani tudjuk az őshonos állatok tartási körülményeit. Az 1972-ben épült majort 1998-ban vette meg a nemzeti park. Az épületekhez 400 hektár gyepterület tartozik. Jelenleg egy juhász család bérli a majort, 750 anyajuhot nevelnek - mondta az igazgató. Horváth Dezső, Kővágóörs polgármestere hangsúlyozta, hogy a major megújulása értékteremtést jelent a Káli-medencében.



Fazekas Sándornak (középen) Puskás Zoltán mutatta be a felújított majort (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!