Rendőrségi

2015.02.24. 10:33

Társasházak pénzét sikkasztotta el a közös képviselő

A Veszprémi Járási Ügyészség sikkasztás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és számvitel rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat egy 53 éves nővel szemben, aki közös képviselőként három társasházat is megkárosított.

A vádirat szerint az asszony Balaton-parti településeken lévő társasházak közös képviseletét látta el, melynek során három társasház pénzét is eltulajdonította.

2012 szeptemberében az egyik társasház bankszámlájáról úgy vett fel 500.000 forintot, hogy a készpénzfelvételhez szükséges nyomtatványt mindössze 500 forintról állította ki, s íratta alá a társasház részéről második helyen aláíró személlyel, majd az aláírás megszerzését követően az összeget mind a szám, mind pedig a szöveges rész tekintetében 500.000 forintra egészítette ki.

Az asszony az így felvett pénzösszeget banki hitelének törlesztésére fordította, de az okozott kárból később 275.000 forintot megtérített oly módon, hogy a társasház esedékes vízdíjait a saját pénzéből fizette be. A vádlott a két másik társasháznál a készpénzben beszedett közös költséget tulajdonította el, és az egyik társasház vagyonából kevéssel 50.000 forintot meghaladó, míg a másik társasház vagyonából több mint 1.100.000 forintot fordított megélhetésére, illetve anyagi problémáinak rendezésére. A társasházaknak okozott kár nem térült meg.

A vádlott ezen túl a számvitelről szóló törvény rendelkezéseit is megszegte, mivel a társasházak kiadásairól és bevételeiről nem vezetett könyvelést, csak egy táblázatban rögzítette a pénztár és a bank közötti pénzmozgásokat, amellyel a társasházak vagyoni helyzetének áttekintését, illetve ellenőrzését meghiúsította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!