Rendőrségi

2014.09.21. 12:49

Roncsokból mentettek a gyakorlaton

A rendkívüli időjárás sújtotta területről történő személykutatás, valamint a sérült személyek kimentése és ellátása után a mentőcsoport tagjai a gyakorlat keretein belül az éjszaka folyamán műszaki mentési beavatkozást hajtottak végre.

A feltételezés szerint egy csapat ittas állapotban lévő fiatal két gépjárművel balesetet szenvedett. A műszaki mentéshez a Bakony Mentőcsoport teljes állományát mozgósították, mely során több sérült személyt mentettek ki a roncsokból.

A Mentőcsoport 2014. évi gyakorlatának lezárására szeptember 21. napján a délelőtti órákban került sor, melyet Vízi Ottó tű. alezredes megyei polgári védelmi főfelügyelő megfeleltre értékelt és kiemelte a mentőegységek összehangolt és fegyelmezett munkavégzését.

A gyakorlat célja a katasztrófák elleni védekezésre és azok elhárítása érdekében a készenlét, az együttműködés és az alkalmazhatóság felmérése volt, hogy a mentőszervezet tagjai éles riasztás esetén minél szélesebb körű tapasztalattal és rutinnal hajthassák végre a mentési feladatokat. A 234/2011. (XI.10.) Korm. rendelet értelmében az országban működő önkéntes mentőszervezet akkor vehet részt a hazai katasztrófák és veszélyhelyzetek hatásai elleni védekezésben, ha a Nemzeti Minősítési Rendszerben meghatározott alapkövetelményeknek megfelelően minősítést szerzett. Ezen követelmények vizsgálata érdekében – a jogszabályi követelményeknek eleget téve – került sor a minősítéssel rendelkező Bakony Mentőcsoport 2014. évi rendszerben tartó gyakorlatának megtartására. Annak érdekében, hogy a  Mentőszervezet továbbra is riasztható és alkalmazható legyen és a megszerzett minősítéssel rendelkezhessen, minden évben legalább egy alkalommal ellenőrző gyakorlatot tart a hivatásos katasztrófavédelmi szerv.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!