Rendőrségi

2014.11.20. 19:49

Kirabolta a nyugdíjast, de a késelést tagadja

Tagadta az ellene felhozott vádat az a férfi, akit az ügyészség nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására, idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádol.

Kovács Erika

Ez derült ki csütörtökön, az ügy első tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken.

– Leblokkoltam, sokkolt a látvány, mert csupa vér volt az idős férfi. Meglepődtem, de átléptem rajta, engem a lopás mozgatott, értéket kerestem, aztán megláttam a pénzt, felkaptam, közben ittam egy pohár vizet, aztán kifutottam a házból. Annyiban bűnös vagyok, hogy nem értesítettem a rendőrséget, de nem bántottam a sértettet – idézett a vádlott korábbi vallomásaiból Pfeifer Péter tanácsvezető bíró, mert a vádlott a tárgyaláson nem tett vallomást a 2014. január 16-án történtekről. Az ügyész kérdésére, megfogta-e a sértett melletti véres kést, azt mondta előzőleg fogott egy hasonlót, de azt nem érintette meg. A vádlott elmondta: régebben bűnözésből élt, nem gondolkodott munkán, járta a várost, az országot, látásból ismerte a sértettet. Alkoholizált, gyógyszerfüggő volt. A tette előtti napon három-négy liter bort és tíz üveg sört ivott meg, ami ahogy mondta, neki nem sok. „Hogy miért oda mentem be, nem tudom, csak úgy jött” – jegyezte meg.

A tárgyaláson kiderült, a vádlott hajléktalanszállón élt, aznap a Völgyhídról akart leugrani, mert életét kilátástalannak tartotta, egy nő térítette el a szándékától. Kóborolt a városban, majd bemászott az idős férfi házába. Tette után taxin vitette magát Pápára, szállodába, másnap gázpisztolyt, lőszereket és a gázsprayt vett. Azt mondta, a sértettől 100-110 ezer forintot vitt el, de nem érzi magát bűnösnek. A vádlottról tíz éve egy vizsgálaton kiderült: alkalmazkodási, beilleszkedési zavarai vannak, ami megközelíti az elmebetegség szintjét.

A sértett elmondta: január 16-án hozták a nyugdíját, akkor találta otthonában az idegent, aki vizet kért és kapott is tőle. Amikor távozásra kérte, kezdődött a dulakodás, a sértett hanyatt esve beverte a fejét, majd összeszurkálta a tettes a vállait. „Kegyetlen fájdalmat éreztem, amikor beszúrt a szememnél le a fogamig, ömlött belőlem a vér. A partvis feje letörött, amikor fejbe vágott vele” – sorolta a borzalmakat a sértett, akinek annyi ereje volt még, hogy értesítse a rendőrséget. Azóta a jobb szemére nem lát. „A vádlottat közelről láttam. Igen, persze hogy ő volt. Teveled fiam még ezután sem tudnám megtenni azt, amit te velem tettél” – mondta.

A szembesítés eredménytelen volt, a vádlott újra közölte, az idős férfi összekeveri őt valakivel. A tárgyalást igazságügyi orvosszakértő meghallgatásával folytatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!