Rendőrségi

2015.03.04. 13:32

Kamionnal vitték a kicsalt árut - nagy erőkkel csaptak le a rendőrök (videóval)

Veszprém - Interneten hirdette magát egy „álfuvarozó cég” és több kamionnyi áru szállítását vállalta el, de a rakományok soha nem érkeztek meg a célállomásra. Az ügy kapcsán négy férfit őrizetbe vettek a rendőrök - tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányságtól.

Kovács Erika

A nyomozás adatai szerint egy romániai vállalat tett feljelentést az Ajkai Rendőrkapitányságon, mivel 2012. január 20-án megrendeltek több mint 20 tonna fagyasztott hús szállítását egy magyar betéti társaságtól, amely az árut kamionnal elszállítatta, de az a célállomásra soha nem érkezett meg. A nyomozáson kiderült, hogy a magyarországi szállítmányozó cégként hirdetett vállalkozás számos gazdasági társaságot is tévedésbe ejtett és több teherautónyi terméket - többek között bútort, csokoládét, szeszes italt - szállított el ismeretlen helyre. A csalásokat szervező társaság a szállításokat kamionnal végezte. A szerelvény eredeti rendszámait hamisra cserélték az áru átvétele előtt. A járművezetők részére hamis forgalmi engedélyeket, vezetői engedélyeket és személyi igazolványokat adtak. Az elvállalt fuvarokon a megrendelők áruit ismeretlen helyre szállították.

A bűncselekményekkel esetenként három és 40 millió forint közötti kárt okoztak a feltételezett elkövetők, a felderített hét esetben. A gyanúsítottakat egy összehangolt akcióban, négy különböző helyszínen, egy időben fogták el. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya 2015. március 3-án - a Terrorelháritási Központ műveleti egysége, a Gödöllő Rendőrkapitányság nyomozóinak és társszervek közreműködésével - Gödöllőn elfogták a 40 éves helyi Cs. Zs.-t, a 36 éves budapesti H. E.-t és  a szintén fővárosi 35 éves  L. A.-t. A 48 éves P. E.-t monori lakásában fogták el. A házkutatásokon a rendőrök egy gépkarabélyt és két gáz-riasztó fegyvert foglaltak le, ezeket szakértők vizsgálnak. A büntetőeljárás a négy férfi őrizetbe vétele mellett folyik.

Az ügy kapcsán Hajgató Péter pénzügyőr alezredes, a Nemzeti Adó – és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Vám-és Pénzügyőri Főigazgatósága képviseletében a Naplónak elmondta: több mint másfél tonna rézhulladékot, valamint 1500 liter ismeretlen eredetű alkoholt, pezsgőt és bor tárolt az ingatlanán egy monori férfi. A NAV pénzügyőrei a rendőrség munkatársaival közösen nagyszabású akciót tartottak Monoron egy magánszemélynél, ahol több mint 1500 kilogramm, személygépjárművek hűtőalkatrészeit tartalmazó – 29 darab nagyméretű zsákba csomagolt – ledarált alumíniumot és rézhulladékot, valamint 1458 liter ismeretlen eredetű alkoholterméket, 12 liter pezsgőt és 105 liter bort találtak az ingatlan melléképületében és az udvaron. Az ellenőrzött személy sem a másfél millió forint értékű fémhulladékok, sem a 2,4 millió forint értékű alkoholtermékek eredetét, származását nem tudta igazolni, ezért a pénzügyőrök a fémhulladékot illegális fémkereskedelmi tevékenység miatt, az ismeretlen eredetű adózás alól elvont jövedéki terméket pedig jövedéki törvénysértés miatt lefoglalták, és költségvetési csalás bűncselekmény elkövetése miatt feljelentést tettek. Az illegális fémkereskedelmi tevékenység és az adózás alól elvont alkoholtermék miatt közel 10 millió forint bírság kiszabása várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!