Rendőrségi

2015.03.04. 19:25

Jó tanácsok a mozgássérülteknek a közlekedéshez

Pápa A mozgássérültek a közlekedés legvédtelenebb szereplői, ezért nekik hatványozottabban kell figyelniük a biztonságukra az utcákon, utakon.

Polgár Tibor

Ez volt a Pápai Rendőrkapitányság által a helyi mozgáskorlátozottak számára szervezett szerdai közlekedésbiztonsági és balesetmegelőzési előadás legfontosabb üzenete. Az érdeklődőket Császárné Elek Veronika rendőr alezredes, a rendőrség kiemelt megelőzési főelőadója látta el hasznos tanácsokkal a Pedagógus Művelődési Otthon egyik klubhelyiségében.

Császárné Elek Veronikától megtudtuk, az Országos Baleset-megelőzési Bizottság 2015-ben kiemelt feladatként jelölte meg a kerékpárosok és a gyalogosok védelmét, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb szereplői. – A mostani alkalom a gyalogosok egy speciális csoportjának, a kerekesszékkel közlekedőknek, illetve a mozgássérült gyalogosoknak a megszólítását szolgálja. Az előadás célja, hogy a minél tudatosabb közlekedést hangsúlyozzuk. Fontos, hogy a mozgáskorlátozottak maguk is kiemelten figyeljenek a biztonságukra, tudatosítsák magukban, hogy az átlagos gyalogosoknál is védtelenebb szereplői a közlekedésnek – fogalmazott a rendőr alezredes.

Mint mondta, egyre több elektromos meghajtású kerekesszéket használó vesz részt a közlekedésben. – Érdemes tudni, hogy ezek a kerekesszékek nem minősülnek járműnek. Az a mozgáskorlátozott, aki ilyennel közlekedik, gyalogosnak minősül. Amennyiben a járda nem alkalmas a közlekedésükre, kimehetnek az úttestre – fűzte hozzá Császárné Elek Veronika. Megjegyezte: a kerekesszékeseknek célszerű úgy megtervezni az útvonalukat, hogy lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek az úttesten, mivel így kevésbé kiszolgáltatottak a forgalomnak.Dolgos Gyulánétól, a mozgássérültek pápai csoportjának vezetőjétől megtudtuk, örömmel fogadták a rendőrség hasznos tanácsait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!