Rendőrségi

2014.07.02. 12:01

Pálinkafőzőből csapott ki a gőz: életveszélyes sérülés (frissítve)

Kicsapott a gőz pálinkafőzés közben a berendezésből szerdán, egy fiatalember súlyosan megégett. Értesülésünket a megyei rendőr-főkapitányság sajtszóvivője megerősítette, hozzátéve: a történteket szakértők bevonásával vizsgálják.

Kovács Erika

Dr. Oláh Attila, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház orvos-igazgatója a fiatalember állapotáról azt mondta, testfelületének hatvan százaléka súlyosan megégett, életveszélyes állapotban van, az intenzív osztályon ápolják, lélegeztetőgépen. Az igazgató közölte azt is, hogy a fiatalemberre műtétek sorozata vár még.

Radovics Tibor a Veszprém Megyei Agrárkamara elnökétől megtudtuk,hogy egy család összesen ötven liter, kilencvenhat százalékos pálinkát főzhet ki saját fogyasztásra. Megfelelő eszközök közül bőven lehet válogatni a boltokban. Devecserben ketten főzték a pálinkát ajándék üstben.

(Fotó: Penovác Károly)

- Remélem rendbe jön a fiam barátja - evvel fogad kétségbeesetten, könnyeivel küszködve Marika, annak a 29 éves fiatalembernek az édesanyja, aki barátjával együtt főzte a pálinkát összegyűjtögetett gyümölcseikből. Az ő házuknál történt a baleset. A ház alagsorában a helyiségben már minden tiszta, Marika és lánya, Tímea takarított. Úgy láttuk, az üst tetejét kovász rögzítette az edény aljához, bilincset mi nem láttunk.

- Összeszorult a gyomrom, amikor munkahelyemen a főnököm mondta, a fiamékat baleset érte otthon - törli meg szemét az asszony. - A fiam és barátja is ott dolgozott, délutános műszakra jöttek volna. Azonnal rohantam az első buszra, siettem haza, de itthon már nem találtam a fiamat sem, mert ő is elment barátja után a győri kórházba, azóta is ott van vele. Régóta, nagyon jó barátok voltak, egy helyen is dolgoztak, egy ajkai gyárban - mondja Marika. Remélem, felépül a gyerek! - ezt hajtogatja csak szerencsétlen asszony. Lánya és ő vigasztalhatatlan. Mondja az asszony, őket még az ág is húzza, többmilliós hitel van a házukon, férje régóta nem kap munkát, nehezen élnek, és most még ez is, nem tudják, mi lesz velük! - sírdogál.

A kocsmában mindenki sajnálkozik a történtek miatt, és aggódnak a sérült fiúért. Dolgos gyerekek voltak nagyon, nekik a családjuk volt az első, reméljük felépül a súlyosan megsérült fiú - jegyzik meg felváltva a népek az ivóban. Megtudtuk, Devecserben többen is főznek pálinkát, mert sok háznál vannak gyümölcsfák, sajnálják a gyümölcsöt elrothadni, meg aztán a férfinép mindenhol kedveli a finom, házi főzetet. Jól jön az ünnepekkor, jeles alkalmakkor, boltban nagyon drága.

Egy pálinkafőzésben jártas férfi azt mondta, nagyon egyszerű pálinkát főzni, de azért érdemes odafigyelni rá, mert könnyen megtörténhet a baj. Erjedésben levő gyümölcsöt nem szabad főzni, egy-két hetet kell várni, amíg lecsillapodik. Az üst tetejét bilinccsel, jól kell rögzíteni, nem érdemes túlzottan tele tölteni gyümölccsel, és figyeljünk a tűzre is, ne legyen túl heves!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!