Rendőrségi

2015.04.17. 12:33

Felfüggesztett fogház állatkínzásért – lánca verve halálra éheztette kutyáját egy nő Vilonyán

Veszprém - Bűnösnek mondta ki a Veszprémi Törvényszék, mint másodfokú bíróság T. A. vádlottat állatkínzás vétségében, és büntetését tíz hónap, két évi próbaidőre felfüggesztett fogház büntetésre súlyosította, továbbá elrendelte pártfogó felügyeletét és külön előírta, hogy házi állatot nem tarthat. Az ítélet jogerős – derült ki a törvényszék sajtóosztálya minapi tájékoztatójából.

Kovács Erika

A tényállás szerint a vádlott  egy Veszprém megyei községben egy családi házban lakott három gyermekével 2012. november 20-ig, amikor anyagi nehézségei miatt elköltözött. A vádlott az udvaron hagyta körülbelül két méteres láncra kötve a fekete színű, közepes méretű kutyáját, amelynek etetéséről, ápolásáról már hónapok óta nem gondoskodott megfelelően annak ellenére, hogy többen felhívták a figyelmét az állat rossz egészségügyi állapotára. Az elköltözés után a vádlott alkalomszerűen visszajárt az ingatlanhoz, de ekkor is csak esetenként adott kisebb mennyiségű otthoni maradékot a kutyának. Előfordult, hogy a kirakott tápot az állat a rövid lánc miatt nem érte el, a táljában pedig egy vízbe áztatott kenyérdarab volt. Az is előfordult, hogy a lánc az elgyengült kutya lábára feltekeredett. Végül a teljesen lesoványodott állat 2012. november 28-án az állatvédők fellépése ellenére heveny gyomorvérzésben és tüdővizenyőben elpusztult. Az elsőfokú ítélet indokolása szerint az állat kórosan sovány állapotban hullott el, így, bár a közvetlen ok-okozati viszony az állat pusztulása és az elégtelen tápanyag között nem volt bizonyítható, a kutya szükségleteinek ilyen mértékű korlátozása alkalmas volt arra, hogy pusztulásához vezessen. Az adatok alapján nem volt igazolható, hogy a vádlott bánásmódja az állatnak különös szenvedést okozott.

A Veszprémi Járásbíróság bűnösnek mondta ki 2014. február 27-én kihirdetett ítéletével T. A. vádlottat állatkínzás vétségében, ezért 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá kötelezte a bűnügyi költség viselésére.  Az ítéletet a vádlott tudomásul vette, ugyanakkor az ügyész súlyosabb büntetés kiszabásáért fellebbezést. Álláspontja szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján kétséget kizáróan megállapítható, hogy a vádlott az állat alapvető szükségleteit hosszabb időn keresztül olyan mértékben korlátozta, amely végül annak elgyengüléséhez, leépüléséhez, majd elhalálozásához vezetett. Az éheztetés és ivóvízmegvonás pedig az állat elpusztításának hosszan tartó módja és rendkívüli szenvedést okozott.

A Veszprémi Törvényszék mint másodfokú bíróság pedig minapi ítéletében T A.  büntetését tíz hónap, végrehajtásában két évi próbaidőre felfüggesztett fogház büntetésre súlyosította, továbbá elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét és külön előírta számára, hogy házi állatot nem tarthat.

Más forrásból megtudtuk, a szörnyű állatkínzást T. Andrea követte el Vilonyán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!