Rendőrségi

2014.10.01. 13:15

Ezer eurót sikkasztott, közokiratot hamisított

Sikkasztás vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy 36 éves férfival szemben, aki vállalta, hogy az ismerőse diplomájának honosításával kapcsolatos teendőket intézi. Az ügyintézésre kapott pénzt felélte, megbízójának a külföldön szerzett fogorvosi oklevele elismeréséről hamis okiratot készített - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

Kovács Erika

A tájékoztatásból kiderült: a vádirat szerint a férfi még 2011 augusztusában ajánlotta fel az egyik Balaton-parti településen élő ismerősének, hogy az Ukrajnában szerzett fogorvosi diplomáját honosíttatja. A sértettől az eljárási illetékre és a járulékos költségekre 1.000 eurót kért, aki a pénzt és a honosításhoz szükséges iratokat is átadta a vádlottnak.

A férfi a diploma Magyarországon történő elismertetéséért nem intézkedett, a kért pénzösszeget elköltötte. Előbb az illeték megfizetésére vonatokozó hamis postai feladóvevényt, majd az állítólagos fordítási költséget igazoló számlát készített, és azokat a sértett postaládájába dobta. A vádlott hamis határozatot is készített, amely szerint az Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központja a sértett fogorvosi végzettségét a magyarországi egyetemi képzésben megszerezhetővel egyenértékűnek ismeri el, majd ezeket az okiratot is a postaládába dobva juttatta el a sértetthez.

A férfi végül a pénz elsikkasztásával okozott kárt a sértettnek megtérítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!