Rendőrségi

2014.04.21. 16:42

Életveszélyes gyorsulás kétkeréken

Csesznek - Saját magára és másokra is nagy veszélyt jelentenek azok a motorosok, akik a küzutat versenypályának használják, ezért ellenőrzik őket gyakran a rendőrök. Ez történt a hétvégén a közkedvelt cseszneki szerpentinen, amit a Veszprémi Rendőrkapitányság századosa, Admovics László vezetett.

Kovács Erika

Nem kedvezett a szombati időjárás a motoroskoknak, kevesen ülnek esőben a vasakra, ezért nem volt túl sok dolga a rendőröknek. Adamovics László százados a hétvégi ellenőrzés okairól elmondta: az Országos Rendőr-főkapitányág által készített elmúlt hat évi statisztika szerint a kétkerekű gépjárművek vezetői által okozott balesetek száma emelkedik. Ez igaz Veszprém megyére is, itt is egyre több a motoros, és az őket érintő baleset.

Az emberek elmondásai és a baleseteket elemző munka alapján kiderült: a motorkerékpárral közlekedők nagy számban nem tartják be a rájuk vonatkozó szabályokat, ezáltal fokozott veszélyt jelentenek nem csak magukra, utasaikra, hanem a többi közlekedőre is.

A rendőrök egy osztrák motorost ellenőriznek Cseszneknél (Fotó: Zwicker Tamás)


A motorkerékpárosok által közkedvelt szakasza a 82. sz. főútnak a 32-34. km. szelvény közötti cseszneki szerpentin. Az ott időnként szerveződő gyorsulási versenyek nagy veszélyforrást jelentenek az úton közlekedőkre. A Veszprémi Rendőrkapitányság célja, hogy csökkentse a motorosokat ért személyi sérüléses balesetek számát, és ezzel egy időben a közutakat versenypályának használók kedvét elvegye.

Ennek első állomása volt az április19-i fokozott ellenőrzés, melyben nyolc motoros járőr vett részt, akik Veszprém, Tapolca, Balatonfüred és Győr megyei kapitányságairól érkeztek. A fokozott ellenőrzéseket a teljes motoros szezonban folytatják, egészen október végéig.

A mostanihoz hasonló havi akcióikat különböző megelőzési programokkal színesítik, például Motorozz ésszel! címmel kampányt szerveznek a cseszneki autóspihenőben a megállított motorosok üdvözölték a rendőri ellenőrzést, mondták, sokan minden gyakorlás nélkül ülnek motorra fél vagy egy év után, nem beszélve a közlekedést veszélyeztető Cseszneken gyakori gyorsulási versenyekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!