Rendőrségi

2014.11.21. 10:31

Bűnmegelőzés a középiskolákban

A rendőrkapitányság dolgozói rendszeresen látogatják a járás középiskoláit. A második éve folyó országos programnak köszönhetően, kis számú a fiatalkorú iskolai bűnelkövetések száma.

Tóth B. Zsuzsa

A sümegi Kisfaludy Sándor gimnáziumban Molnár András rendőr százados tart hetente előadásokat, valamint ügyfél fogadást is a diákoknak bűnmegelőzés céljából.

Az iskolai bűnmegelőzési tanácsadótól megtudtuk, hogy a preventív jelenlét mellett az is cél, hogy a diákok érezzék egyéni felelősségük van az életben.

Molnár András rendőr százados a sümegi iskolában (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- A program hozománya, hogy helyi viszonylatban csökkent a fiatalkorúak iskolai bűnelkövetésének száma. Esetenként az intézményekben azonban tájékozatlansággal is találkozunk, a fiatalok sokszor nincsenek tisztában az egyes tevékenységek jogi hátterével. Mivel azonban egy-egy osztállyal a tanév során több alkalommal is találkozunk, arra szintén van mód, hogy ilyen területen segítsünk. Sőt, az iskolákban kijelölt helyiség van, ahol akár négyszemközt tudunk beszélni a tanulókkal. Előfordul, hogy ilyen esetekben intézkednünk kell, hiszen bár civil ruhában vagyunk jelen az intézményekben a közvetlenebb kapcsolat és a partneri viszony elérése érdekében, nem szabad elfelejteniük a tanulóknak sem, hogy rendőrök vagyunk. Az órák során több témakört is érintünk, melyek feldolgozásakor a jelentkező egyéb igényeket is figyelembe vesszük. Mindenképpen beszélünk azonban a fiatalkorúak bűnelkövetési sajátosságairól, az azzal kapcsolatos megelőzésről, az iskolai és családon belüli erőszakról, az internet veszélyeiről, a kábítószer fogyasztásról. Érdekes, hogy ezeket az alkalmakat arra is kihasználják a tanulók, hogy érdeklődjenek a rendőrségi munka iránt. Nem kizárt, hogy akár a pályaválasztás terén is támpontokat adhatunk - mondta Molnár András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!