Rendőrségi

2011.02.05. 07:02

Csaknem 10 millió forintot zsebelt ki a lakóktól

A jelentős közüzemi tartozást felhalmozó lakók tavaly tavasszal megváltóként fogadták a magát pesti ügyvédnek kiadó 33 esztendős férfit, akit gyorsan megválasztottak közös képviselőnek. A jó fellépésű illető fél év alatt csaknem 8-10 millió forintot szedett össze a lakóktól, amit aztán zsebre tett.

Mátételki András

Hajmáskéren, a Tábori utca 14-es számú, 54 lakásos tömbház lakóinak esetéről tavaly szeptemberi riportban számoltunk be. Arról írtunk, hogy az álügyvédet, aki ötmillió forintot ígért a lakóknak, hogy rendezi a tartozásaikat, az egyik lakógyűlésről bilincsben vitték el a rendőrök. A veszprémi kapitányságon jelenleg is tart a nyomozás ellene sikkasztás miatt. Az ügy lezárása még odébb van, de ez legkevésbé érdekli a lakókat, nekik pénz kellene. Leginkább az foglalkoztatja őket, hogy mennyivel tartoznak a szolgáltatóknak, ezen belül is az E.ON-nak, ugyanis még tavaly tavasszal elvitték a gázórájukat. Azóta se fűtés, se meleg víz nincs a házban. A többnyire elesett, idős emberek, családok dideregnek otthonaikban. Elkeserítő a helyzetük.
 
Mivel jó ideje a vízdíjat sem fizette a ház, tavaly márciustól egy hónapon keresztül csak a nap bizonyos szakában, korlátozottan jött víz a csapokból. A fennálló tartozásra részletfizetési lehetőséget adott a Bakonykarszt, ezért ez év végéig havi 90 ezer forintot kell fizetnünk - mondja Főczény Károlyné, aki ennek a háznak tavaly október óta a közös képviselője, többek megelégedésére. 

- A közel 600 ezer forintos szemétdíj-hátralékot ez év elején rendeztük. Az igazi nagy problémánk, hogy nincs gáz a múlt év március 23-a óta, ekkor szerelték le a mérőórát, mert a ház tartozása elérte a hatmillió forintot. A rengeteg levélváltás eredményeként elértük: az E.ON hátralékbehajtó cége engedélyezte, hogy 1,5 millió forintot 15 hónap alatt fizethessünk meg. Ugyanezen cég leányvállalatának kezelésre átadták a 4,5 milliós tartozásunkat, amiből már 409 ezer forintot letudtunk. Ha a négymillió forint 30 százalékát kifizetjük, azaz közel 1,8 milliót, visszakapcsolják a gázt.

De hogy ez mikor lesz, nem tudnám megmondani. Nem valószínű, hogy ebben a fűtési szezonban. Ugyanis a pénz csak úgy jönne össze, ha mind az ötvennégy lakástulajdonos a havi díjak mellett külön befizetne 30 ezer forintot. A levelet tavaly karácsony előtt megírtam, de a mai napig csak egy-két tulajdonostól érkezett meg ez az összeg. Amúgy közel harmincan fizetnek rendszeresen, többségük a házban lakik. Nagyon sokan a téli időszakban  csak- úgy, mint régen, amikor szintén elzárták egy időre a gázt  elköltöztek átmenetileg a szüleikhez, rokonaikhoz, többen albérletben élnek Veszprémben. Ilyen (nem) fizetési hajlandóság mellett nem tudom, hogy mi lesz ezzel a házzal.

A középső lépcsőház második emeletén lakó, 54 éves Zsiborács Zsuzsanna se ilyen jövőt képzelt magának és két felnőtt gyerekének, amikor 2007-ben készpénzért megvette a másfél szobás összkomfortos otthont. Akkor még összkomfortos volt. A szobájukban, ahol a hősugárzó épp hogy valami meleget lehel, jó, ha 16 fok van. Anya és lánya vastag pulóverben ül, én beszélgetés közben magamra terítem a kabátom.
 
- Délelőttönként a szobákban nem fűtünk, mert a lányom dolgozik, a fiam pedig tanul. A főzés pedig ad egy kis meleget. Amikor hazajönnek, akkor kapcsoljuk be az elektromos fűtést, hogy ne fázzunk nagyon. A nagyszobában általában négy nap alatt száradnak meg a ruhák. A falak rendszeresen bepenészesednek, akkor lemosom hipóval.

 

 


Az asszony elmesélte, hogy válása után eladták a balatonfüredi családi házukat, a rá eső részből vették meg ezt a hajmáskéri lakást. Tetszett nekik a táj, a csendes, falusias élet. Előre tisztázta a tulajdonossal, hogy a lakás minden szempontból tehermentes, csak az nem derült ki, hogy a lakók összesen mennyivel tartoznak. Mert hát végül ebből lett a baj, meg a szélhámos budapesti férfi lenyúlásából, aki azzal is áltatta a társaságot, hogy ő majd behajtja a nem fizetőktől a pénzt. Egy részét meg is tette, mint kiderült, a saját zsebére.

Zsuzsanna rehabilitációs járadékot kap - oda van a lába és a gerince-, Zsófi lánya eljár napi négy órában takarítani az egyik kórházba. Így jön össze nekik havi 100 ezer. Számolunk: villanyra elmegy havonta 20 ezer forint, 24 ezer a közös költségre, a konyhai gázpalackok után hétezer forintot fizetnek, a víz kijön ötezerből. A kétgyerekes családanyának nem sok marad kosztra. Szerényen élnek, minden fillért beosztanak.
 
- Három éve nem gondoltam, hogy ilyen életünk lesz - sóhajt az anya. - Hallottam, hogy régebben a velünk szemben lévő kastélyra lett volna befektető, aki meg akarta venni ezt a tömbházat, hogy aztán ledózerolja. Szökőkutas parkban gondolkodott. A lakók túl sokat kértek tőle, ezért nem lett semmi az üzletből. De már mi sem sokra megyünk ezzel a lakással, mert annyira elértéktelenedett. A házról hullik le a vakolat, a téglákon átjön a hideg.

A család szokásai télre alaposan megváltoztak. Míg korábban este tíz órakor bújtak ágyba, ezekben a hónapokban már hatkor paplan alatt vannak. Éjszaka pedig nem fűtenek. Reggelente valóságos megpróbáltatás kikelni az ágyukból. Nem vigasztalja őket, hogy ezzel nincsenek egyedül.

Hajmáskér első emberének véleménye szerint olyan törvényt kellene hozni, ami védené a fizetőket. Köbli Miklós polgármester azt mondja, hogy például a szociális juttatás egy részéből lehetne kiegyenlíteni a közműdíjakat.
 
- A faluban sokan úgy értelmezik az áprilisig tartó kilakoltatási tilalmat, hogy őket aztán soha nem tehetik ki az otthonukból. Az önkormányzat erejéhez mérten segít a legrászorultabbakon, ezért is adtunk tavaly 63 személynek, illetve családnak összesen 3,3 milliót lakásfenntartási támogatásként. Mivel nincs szociális otthonunk, se bérlakásunk, nem tudunk segíteni az elesetteken. Az önkormányzatot több lakóközösség megkereste már, hogy adjunk nekik néhány milliós támogatást, mert bajba kerültek.

Ha adnánk az egyiknek, jönnének a többiek is. Sajnos nincs pénzünk. Most a 14-es tömb került reflektorfénybe a médiában, de sajnos máshol is vannak hasonló gondok. Megjegyzem, községünkben közel száz olyan családi ház van, ahol már kikapcsolták a gázt, a villanyt, vagy éppen a vizet zárta el a szolgáltató. Van, ahol mindhármat!

A polgármester úgy vélekedik, hogy a rendszerváltás előtt a szociális háló jobban működött. Szerinte a gyerekvédelmi támogatást nem kellene egy az egyben átadni a szülőknek, ugyanis jó néhányan ezt az összeget nem az élelmiszerboltban költik el... Az önkormányzat fizetné be a rászoruló óvodások és iskolások napi háromszori étkezését. A gyerekek hétvégi étkezését is megoldhatnánk ebből a pénzből, állítja Köbli Miklós, mert sokan szinte kiéhezve érkeznek hétfőnként reggel a falu gyerekintézményeibe. Rossz rájuk nézni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!