Reklám

2014.11.10. 09:17

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás váltásának buktatói, online biztosítások

Eljött ismét az év vége, és ezzel együtt újra indul a biztosító társaságok közötti verseny a GFB biztosítással rendelkező ügyfelekért, itt a 2015-ös KGFB kampányidőszak. (x)

Az idei évben sokan spóroltak a rezsicsökkentésnek köszönhetően, kíváncsian várjuk, mi várható a gépjármű biztosítások díjaival.

Azért, hogy pontos és közérthető válaszokat kapjunk aktuális kérdéseinkre, szakértőkhöz fordultunk. Felvetéseinkre a Fejér és Veszprém megyében is irodákkal rendelkező, Nelson Biztosítási Alkusz Zrt. vezetője, Enzsöl József Úr válaszolt:

Tisztelt Enzsöl Úr,  mondja el kérem, miképp járjunk el a ha biztosítót szeretnénk váltani, mire figyeljünk, mik lehetnek az apró betűs részben megbújó fontos információk.

Enzsöl József: Köszönöm, hogy kérdéseikkel cégünket keresték meg, szeretnék alapos és pontos információkat megosztani olvasóikkal, az idei kampánnyal kapcsolatban.

Cégünknél is lehetőség van online intézni a teljes biztosítóváltást, de ezzel kapcsolatban először a határidőkre hívnám fel a figyelmüket:

Azok a szerződők, akik még régebbi január 1-i biztosítási évfordulóval megkötött szerződéssel rendelkeznek, azoknak a meglévő szerződést 2014 december 03-a éjfélig fel kell mondaniuk. A felmondásnak eddigre be kell érkeznie a biztosító társaságokhoz, tehát postai úton történő felmondás esetén erre fokozottan figyeljünk. A felmondás történhet még faxon és személyesen is. Az e-mailben történő felmondást a társaságok nem minden esetben fogadják el!

Online tarifálás és szerződéskötés esetén, cégünk az ügyfél által adott alkuszi meghatalmazás birtokában eljár a felmondással kapcsolatban is, de itt felhívnám az ügyfelek figyelmét, hogy a felmondási határidő előtti 1 hétben, ezt cégünk felvállalni már nem tudja. Ebben az esetben a korábban felsorolt személyes vagy faxon történő felmondást javasoljuk.

Mielőtt leülünk a számítógépünk elé, meggyőződni a jövő évi díjakról, mindenképp készítsük elő az alábbi dokumentumokat: a meglévő GFB szerződés kötvényét, gépjármű forgalmi engedélyét, személyes okmányokat, valamint a meglévő egyéb biztosításaink dokumentumait, ez utóbbiak majd a kedvezmények igénybevételéhez jönnek jól. Igénybe vehető kedvezmények esetén a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát, nyugdíjas igazolványt, köztisztviselői jogállást igazoló okmányt.

Az új szerződést a határidőre történő felmondás után, 2014 december 31-e éjfélig tudjuk megkötni.

Amennyiben ebből a határidőből kicsúsznánk, a biztosító társaságok a január 01-től megkötésig számított napokra fedezetlenségi díjat számítanak fel, ennek mértéke sokszorosa a normál felelősség biztosítási díjaknak.

Riporter: Hogyan tudjuk a meglévő bonus-malus besorolást érvényesíteni az új megkötött szerződésre?

Enzsöl József: A tarifálás során megadott adatok alapján ezt a biztosító társaságok automatikusan kérik ki a központi kártörténeti nyilvántartóból. A meglévő kötvényünk tartalmazhatja a Kártörténeti azonosítónkat, ennek hiányában a gépjármű és szerződő adati alapján történik a lekérdezés és a bonus-malus besorolás átvitele, az új szerződésre. Fontos, hogy a bónusz besoroláshoz helyesen adjuk meg a jármű rendszámát, alváz- és forgalmi engedély számát valamint jelenlegi biztosítónk nevét és a kötvényszámot.

Riporter: Meddig kell az új szerződés első díjának a biztosító társasághoz beérni?

Enzsöl József: A díjnak a biztosító számláján kell lennie legkésőbb 2015 március 01-ig, postai csekkes fizetésnél ezt vegyük figyelembe!

Nagyon fontos: amennyiben a biztosító magasabb díjjal kötvényesíti a szerződést (pld mert nem jó a bónusz besorolás, egy vagy több kedvezményre nem vagyunk jogosultak), erről értesítést küld, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel ebben az esetben a megfizetett első díj nem a teljes első fizetési időszakra nyújt fedezetet, és ebben az esetben a szerződés a díjjal rendezett utolsó napon megszűnik! Ilyenkor nincs 60 napos türelmi idő!!!

Például 10.000- Ft-os negyedéves díjat kalkulált az ügyfél, de mivel a gyermeke 14 év feletti, nem jogosult a kedvezményre. A végleges negyedéves díja 15.000- Ft-ra változik. A megfizetett 10.000- Ft-tal a biztosító kockázatviselése a második hónap végén megszűnik! A normál esetben 60 napos türelmi időszak, ezekre a szerződésekre nem vonatkozik, a biztosító nem áll kockázatban, a harmadik hónap első napjaitól az ügyfél KGFB nélkül közlekedik a gépjárművével!

Ezt mindenféleképpen el kell kerülni! Amennyiben magasabb díjjal tarifálunk, de jogosultak vagyunk díjkedvezményre, a biztosító társaságok a következő díjfizetési időszak alatt a túlfizetést kompenzálják!

A biztosítóváltás során a biztosító társaság kiválasztásánál több szempontot is figyelembe kell még venni a díjon túl. Azt se felejtsük el, hogy egy kicsit drágább, de jó nevű biztosító választásakor sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg a károsult felet és önmagunkat is. A választott társaság kedvezményt tud biztosítani az ügyfeleknek a többi nála lévő élő szerződés biztosítási díjából is.

A kötelező gépjármű felelősségbiztosításhoz egy szerződésen belül, nagyon sok praktikus kiegészítő biztosítást tudunk kötni! Csak törés casco, csak lopás casco, vadkár casco, assistance szolgáltatások, rágcsálók által okozott károk, kátyúkár biztosítás, de biztosíthatjuk a szállított gyermekbiztonsági és sportfelszereléseinket is. Ezeknek a kiegészítőknek a díja teljesen változó társaságonként, érdemes igény esetén, ezeket együtt tarifálva dönteni.

Riporter: Hogyan kötheti meg az ügyfél online a szerződést.

Enzsöl József: A szerződést a nagy online alkuszokhoz hasonló felületen kötheti meg ügyfelünk. A szerződéskötés végén egy megbízási szerződést kap melyet aláírva személyesen, faxon, e-mailben vagy levélben kell visszaküldeni. Innen a mi feladatunk a szerződés biztosítóba juttatása. Természetesen ügyfelünket is tájékoztatjuk a szerződés létrejöttéről.

Riporter: Mi történik akkor, ha online köti meg az ügyfél a szerződést és később probléma van vele?

Enzsöl József: A veszprémi központi elérhetőségre kell jelezni a problémát, és a kijelölt kolléga amennyiben nem kell az ügyfél személyes közreműködése, rendezi a szerződést a biztosítóval, illetve pontosan elmagyarázza mi a teendő, milyen okmányt hova küldjön. Jellemzően mi kérjük az ügyféltől az okmányokat és a biztosítóval már mi egyeztetünk. Úgy is fogalmazhatok, hogy ügyfelünk egyszerre élvezi az online kötés és a személyes kiszolgálás előnyeit.

Riporter: Mi az, amire felhívná még az olvasók figyelmét és nem kapcsolódik szorosan a gépjármű felelősségbiztosításhoz.

Enzsöl József: Fontos ugyan, hogy a kötelező biztosításunk rendben legyen, de azt gondolom, az is fontos, hogy egy tragédia esetén családunk se kerüljön kilátástalan helyzetbe ezért, szeretném még olvasóik figyelmét felhívni a Társaságunk által kínált életbiztosítási lehetőségre!

Cégünk online megköthető terméke a kockázati baleset és életbiztosítás. A biztosítás nagyon egyszerű tarifálással, a piacon egyedülállóan kedvező díjakkal megköthető, értékálló védelmet nyújt.

Ezen kívül érdemes tanácsadó kollegáinkat megkeresni a lakás, casco és akár a vállalkozói vagyonbiztosításokkal is. Ezek a termékek ugyanis néhány év alatt elavulnak. Egy öt éves lakásbiztosításnál ma már sokkal szélesebb szolgáltatási körrel rendelkezőt tudunk kínálni, általában kedvezőbb vagy azonos díjért, de ugyan ez vonatkozik a casco és vállalkozói vagyon szerződésekre is.

Itt szeretném felhívni a vezető tisztségviselők figyelmét arra, hogy az új polgári törvénykönyv hatályba lépésével felelősségi körük jelentősen bővült. Természetesen erre is tudunk megfelelő biztosítási fedezetet nyújtani.

Társaságunk Fejér és Veszprém megyében is rendelkezik irodával!

Kollégáinkat itt személyesen is elérhetik, az online lehetőségeken túl:

Nelson Biztosítási Alkusz Zrt.

8200 Veszprém, Szeglethy u. 4.

Tel: 06-88-401-061.

Fax: 06-88-567-711.

8000 Székesfehérvár, Vörösmarty tér 1.

Tel: 06-20-445-7888, 06-20-669-4765.

Fax: 06-88-567-711.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!