2017.01.01. 11:55
Újévi finomság
Zirc - Az új évi menü hagyományos, elengedhetetlen fogása a töltött káposzta, melyet sokféle módon lehet elkészíteni.
Van szatmári, szabolcsi, kolozsvári, erdélyi, csülkös, paradicsomos, vegetáriánus és még hosszasan lehetne sorolni. Ízesíteni is egyénileg, ízlés szerint lehet. Brevics Lászlóné káposzta receptjét tesszük közzé, melyet a zirci Főzőklubban készített el a tagokkal közösen.
Brevics Lászlóné
Fotó: Müller Anikó Hanga
Hozzávalók: 1 db fejes káposzta, 2 db tojás, 1 kg darált sertéslapocka, 10 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg zsír, 2 evőkanál pirospaprika, 1-1 teáskanál só, őrölt kömény, 1 mokkáskanál őrölt bors, ételízesítő, só, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg szalonna, 4 evőkanál olaj, 4 dl tejföl.
Elkészítése: a káposztát ételízesítős, sós vízben előfőzzük, majd leveleire szedjük. A hagymát és szalonnát kockára vágjuk. A szalonnát elősütjük, hozzáadjuk a hagymát, megpároljuk, rátesszük a húst, zsírjára pirítjuk, és a rizzsel összekeverjük. Megtöltjük a káposztaleveleket, kizsírozott, morzsázott tepsibe rakjuk. A tejfölbe keverjük a pirospaprikát, a sót, a borsot, az ételízesítőt, az olajat, ráöntjük a káposztára, majd szép pirosra megsütjük, kb 40 perc. Kiválóan melegíthető és másnap még finomabb.
Ha nem fogy el aznap, az sem baj, másnap még kiválóbb az íze
Fotó: Müller Anikó Hanga