2017.02.26. 12:55
Süssünk kenyeretsaját magunk
Pápa - Róth Renáta pék nagyon ritkán vásárol boltban kenyeret, inkább otthon, családi programként, a gyerekekkel együtt sütik.
A fiatalasszony elmondta, hogy a teljes kiőrlésű kenyér is elkészíthető akár egyszerű gázsütőben. A következő hetekben árom receptet osztunk meg olvasóinkkal, amelyek otthon is könnyel elkészíthetők. Még a konyhai költségeinkből is lefaraghatunk a sütőipari termékek árainak emelkedése közepette, ha saját kezűleg gyúrjuk és sütjük mindennapi kenyerünket.
Gázsütőben is elkészíthető
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt, ízlés szerint búza, rozs vagy tönköly, 5 dkg élesztő, 4-5 deciliter langyos víz, 5 dkg napraforgómag, 5 dkg szezámmag, 5 dkg lenmag, 2 teáskanál sóElkészítés: A langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a magokat és a sót, néhány mozdulattal összegyúrjuk. Nem kell megijedni, a tészta elég ragacsos.Ezután egy sütőpapírral bélelt tepsire vagy kivajazott kenyérformába, esetleg jénai üvegtálba tesszük, és a hideg sütőbe toljuk, majd 200 fokon (légkeveréssel 170 fokon) 50 perc alatt ropogósra sütjük.Nem kell az élesztőt futtatni, sem a kenyeret keleszteni, a végeredmény mégis egy rendkívül finom és egészséges kenyér.
A Napló konyhája várja a további fényképes recepteket a [email protected] címre.