2014.11.23. 18:35
Lazacleves lappföldi módra
Ennek a hallevesnek az az érdekessége, hogy igen távol áll a magyar halászlétől. Nehéz elképzelni, hogy ebbe még csak paprika sem kerül.
A magyar gyomornak kissé szokatlannak tűnhet az is, hogy a finnek inkább tejszínnel vagy tejjel eszik a halat. A kaprot előszeretettel használják minden halételükhöz, mártásokhoz.
Hozzávalók: egy liter víz, egy halleveskocka, fél kilogramm krumpli, egy fej hagyma, két sárgarépa, egy-két teáskanál só, citrombors, körülbelül 40 dekagramm hal, két deci tejszín, kapor, öt-hat szegfűbors, öt deka vaj.
Halleves, ahogy a lappföldi Mikulás is fogyasztja (Fotó: Perger Katalin)
A finomra aprított hagymát kevés vajon üvegesre pároljuk. Öntsük fel egy liter vízzel. Ha felforrt, egy kocka hallevesalapot oldjunk fel benne és fűszerezzük. Adjuk hozzá a megtisztított, kockára vágott krumplit és sárgarépát, sózzuk, szórjuk meg citromborssal. Ha a krumpli már félig megpuhult, tegyük bele a kis darabokra vágott halat. Lassú tűzön 10 percig főzzük. Amikor elkészült, adjuk hozzá a tejszínt. Felforraljuk, és az apróra vágott kaporral megszórva tálaljuk.