Receptek

2014.09.21. 15:30

Látogatók a nyitott templomok éjszakáján

Zirc - A ciszterci apátság az idén első alkalommal csatlakozott a Nyitott templomok éjszakája országos programsorozathoz, melyet az Ars Sacra Alapítvány kezdeményezett 2008-ban.

Müller Anikó Hanga

A bakonyi kisvárosban mintegy ezren éltek a különleges kínálattal, tájékoztatta a Naplót Ring Júlia, a Monostori Látogatóközpont ügyvezetője. Először volt lehetőségük a látogatóknak, hogy felmenjenek az orgonakarzatra, ahol közelről szemügyre vehették az áttört csipkéhez hasonló, aranyozott fából készült rácsozatot és a három manuálos, negyvennégy regiszterű, háromezer sípból álló orgonát.

Először vehettek részt látogatók a padlástúrán, balra Huszár Lőrinc ciszterci plébános atya (Fotó: Kovács Attila)

Izgalmas élmény volt a templomtorony-túra, nagy volt az érdeklődés iránta, hiszen ugyancsak első alkalommal nyitották meg a padlást az érdeklődők előtt, akiket négy csoportban Huszár Lőrinc plébános és Kovács Attila, a látogatóközpont munkatársa vezetett. Miután a részvevők felkapaszkodtak a rejtélyes tornyokba, a harangokat a toronyban három harang lakik, a Szent György, a Szent Bernét és a Szent Gertrúd is megkongathatták. A bazilika történetéről, értékeiről, a restaurálás világszenzációs folyamatáról, eredményéről Virth József perjel beszélt a csoportoknak. Az arborétumban Müller István nyugalmazott vezető várta a látogatókat és két csoportban kísérte őket, a park legszebb részeit szakszerű vezetés keretében bemutatva. Nagy sikere volt Nagy Lénárd ciszterci szerzetes orgonahangversenyének. Sokan megtekintették a rendtörténeti kiállítást is. A másfél éve felavatott családbarát létesítmény az 1182-ben alapított apátság múltjának, műtárgyainak interaktív eszközök segítségével bemutatott, fényekre és zenére épülő kiállítás méltán varázsolta el a látogatókat. A kiállítás értékét emeli a közelmúltban, a körcsarnokban berendezett Szemelvények a ciszterci rend életének elmúlt 200 évéből mottójú anyag.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!