Baconnel tűzdelt színes harcsanyárs, grillezett zöldségekkel és steakburgonyával

2012. január 16., 11:46 szerző: fmh.hu
Íme Szabó Krisztina, bejcgyertyánosi olvasónk ínycsiklandozó receptje.
Hozzávalók:

Kb. 2 kg afrikai harcsa
1-1 db piros, sárga és zöld
kaliforniai paprika
1-1 kisebb fej vörös- és lila hagyma
20 dkg szeletelt bacon
1 kg burgonya
2 db bébicukkini
1 db padlizsán
20 dkg apró gombafej (lehet konzerv)
bambusznyársak
3 evőkanál olívaolaj
grillfűszer

bors
majoránna
piros paprika
fokhagyma
 

A páchoz:
2 dl tejföl
fél citrom leve
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma

tarka bors
őrölt csili
1 teáskanál koriander
õrölt gyömbér

Baconnel tűzdelt színes harcsanyárs, grillezett zöldségekkel és steakburgonyával

A megtisztított harcsaszeleteket kb. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk. Egy üveg vagy műanyag tálba öntsük bele a tejfölt és a citromlevet, karikázzuk bele a hagymát, préseljük bele a fokhagymát, majd a maradék fűszerekkel bolondítsuk meg. Helyezzük bele a harcsafalatkákat, majd egy éjszakára, de legalább egy órára lefóliázva tegyük a hűtõbe.

Amíg pácolódik a hal, készítsük elő a többi hozzávalót. A háromféle paprikát vágjuk fel nagyjából egyforma méretű kockára (kb. 3 x 3 cm-esre, mint a halat). A kétféle hagymát negyedeljük el, szedjük leveleire. A baconszeleteket felezzük el, így pont körbeérik a harcsafalatkáinkat. A pácból kiszedett harcsakockákat borítsuk be a fél baconszeletekkel, majd felváltva húzzuk a bambusznyársakra a következõ sorrendben: egy harcsafalat, egy piros paprika, egy hagyma, harcsa, zöld paprika, hagyma, harcsa, sárga paprika, hagyma, stb. A kész nyársakat locsoljuk meg a maradék páccal, majd kerti grillsütőn vagy tepsire helyezve a benti sütőben grillezzük pirosra. Közben kockázzuk fel a cukkiniket és a padlizsánt, felezzük el a gombafejeket, majd szórjuk meg egy kis grillfűszerrel, s keverjük el alaposan az olívaolajjal. Wokban vagy teflonserpenyőben hirtelen süssük õket roppanósra.

Ha nem diétázunk, vagy nem szeretjük a zöldségeket, készítsünk mellé steakburgonyát. A burgonyát megmossuk (ha régi burgonyával dolgozunk, meg is hámozzuk, az újat nem szabad!), majd cikkekre vágjuk. Egy tálban megfűszerezzük sóval, borssal, piros paprikával (csípős is lehet), majoránnával, fokhagymával, majd nyakon öntjük egy fél dl olajjal, és alaposan összekeverjük. Egy nagy tepsi aljába sütõpapírt teszünk (lehetõleg Alufix márkájút, a többiben leragadhat), beleöntjük a burgonyát, majd teljes gázon kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük (40 perc után meg lehet keverni egy kicsit).

Van egy jó receptje? Küldje el nekünk! Kattintson ide!

fmh.hu

Facebook