Púder Nélkül

2014.03.24. 09:23

Veszélyes, hamis fogyasztószerek

Itt a tavasz, sokan nekikezdenek a gyors, minden kontroll nélküli fogyókúrának. Arra sem gondolnak, hogy egészségüket mennyire veszélyeztetik.

Kovács Erika

A gyors fogyásért sokan bármit megtennének, ezt pedig egyre több csaló kihasználja. Több száz olyan megtévesztő honlapon kínálnak illegális és sokszor drogokkal kevert fogyasztószereket, melyek például a Kókusz-szigetekre vannak bejegyezve. Pedig az ismeretlen eredetű pirulák, melyek közül van olyan, ami azért lett betiltva az EU-ban, mert súlyosan egészségkárosító hatásúak lehetnek. Hiába szigorodott a hamisítást bűncselekménnyé minősítőt törvény tavaly, érdemi eredmény egyelőre nincs, a hatóság pedig tehetetlen.

Itt a tavasz, a lengébb ruhákat előkapva szomorúan látjuk, hogy télen felkúszott ránk egy-két kiló plusz. Így nem csoda, ha március-április környékén szép lassan beindul a diétadömping. Mikor pedig az egy-két hetes, átgondolatlan villámdiéták nem hoznak átütő sikert, sokan nem csak a "sima" táplálék kiegészítőket hívják segítségül, hanem az internetes fórumok tanácsain felbuzdulva olyan fogyasztószereket rendelnek a netről, melyek hazai forgalomban, nem véletlenül nem kaphatóak. Hiába számolt be többször is a média különböző elrettentő esetekről, az online beszerezhető gyógyszerek iránt a kereslet folyamatosan növekszik. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) adatai szerint a hamis gyógyszert vásárlók aránya évről évre nő, 2012-ben már a lakosság 4 százaléka vásárolt hamis gyógyszert. Eszerint 300 ezer ember veszélyezteteti a saját egészségét, életét azzal, hogy bizonytalan eredetű, hamis vagy illegális szereket fogyasztott.

Orvosi, dietetikusi vélemények szerint a mértékletes, szénhidrát és cukorszegény étkezés, a remdszeres mozgás a legjobb módszer arra, hogy ne hízzunk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!