Púder Nélkül

2017.02.10. 17:00

Semmi nem lehetetlen

Ajka - Az összetartozás kifejezésének egyik legjelentősebb eseménye a párok életében a boldogító igen. Egy esküvő megszervezése rengeteg türelmet, időt és utánajárást igényel, ezért minimum egy évvel előtte érdemes már nekiállni az előkészületeknek.

Napló-információ

Hagyományostól az extrémen át az exkluzívig milliónyi stílusú és hangulatú szertartást álmodhatnak meg maguknak a házasodni vágyók, a nagy napon bevethető lehetőségek tárháza ugyanis határtalan. Csak a pár személyisége és a pénztárcája szabhat határt a szolgáltatók kínálatának, ugyanis manapság már tényleg nincs olyan, hogy lehetetlen. Legyen szó tengerparton történő esketésről, gyémántgyűrűről, tűzijátékról, pálinka vagy csoki szö-kőkútról vagy éppen lufieregetésről, minden megvalósítható, 2017-re ugyanis az esküvők jellege teljesen átalakult.

Sidó Diána esküvőszervező az ajkai esküvőkiállításon. A helyszín viszi el a legtöbb pénzt Fotó: Sidó Barbara

Míg korábban tradicionális családi eseménynek számított a lakodalom, búcsúzkodással és jól lekövethető forgatókönyvvel, hagyományos játékokkal, addigra napjainkban inkább örömünnepként, nagyszabású partiként definiálható, ahol minden részlet számít és jelentőséggel bír. Fontos a ruha, a helyszín, az étel, a dekoráció, a virág, az ültetőkártya és a köszönőajándék is, a vegetáriánus, esetleg lak-tóz-, glükózérzékeny vendégek számára készített finomságokról, illetve a jó szakembergárdáról nem is beszélve. Hosszú a lista, amiknek passzolnia vagy legalább harmonikusnak kell lennie egymással. A nagy nap tökéletes megvalósítása komplex folyamat, így nem szabad az utolsó pillanatra hagynia az ifjú párnak semmit sem.

Sidó Diána esküvőszervező a Napló kérdésére elmondta, hogy érdemes már az esemény előtt egy évvel elkez-deni a tervezést és a szervezést, ha mindenből az igényeknek legmegfelelőbbet szeretné megtalálni a jegyespár, ugyanis a népszerű szolgáltatók naptára gyorsan telik, a legtöbben pedig nyári esküvőt szeretnének.

- Az esküvőszervezés során a legfontosabb a helyszín megtalálása az időpont kitűzését követően. Ezt követi a zenekar, a fotós/videós és a ceremóniamester felkeresése. A megfelelő szolgáltatók megtalálására időt kell szánni, érdemes időben (nagyjából egy esztendővel a nagy nap előtt) elkezdenie a párnak. Fontos, hogy a jegyesek és a szakemberek között bizalom alakuljon ki, ami nagyban megkönnyíti az események menetét. A smink, a fodrász és a dekoráció kitalálása azonban ráér néhány hónappal a lagzi előtt. Közte úgyis szükség van még ruhákra, gyűrűre, kiegészítőkre - emelte ki a legfontosabbakat Diána, aki szerint napjainkban a hagyományos szertar-tások mellett az úgynevezett tematikus esküvők a legnépszerűbbek, ahol mindent egy egység részeként kezelnek a párok.

- A 2017-es év meghirdetett trendje a greenery, azaz a zöldes stílus. Ezeken az esküvőkön a zöld és a pasztellszínek érvényesülnek természetes anyagokkal kombinálva. Az erős pink és piros már kiment a divatból. A menyecskeruháknál is már csak minden ötödik menyasszony választ bordós árnyalatot, helyettük inkább a dekorációhoz illő színű könnyű, mini- vagy koktélruhát részesítik előnyben a hölgyek. A férfiaknál az ing színében tér vissza egyre gyakrabban az esküvőre választott főszín éjfél után - számolt be tapasztalatairól az esküvőszervező, akitől azt is megtudtuk, hogy egy kisebb, ötvenfős lakodalmat 1,5-2 millió forintból, míg egy százfős esküvőt 2,5--3 millió forintos költségvetésből lehet megszervezni.

A költségek persze csak iránymutatóak, lehet ennél kisebb és nagyobb is a végösszeg, minden attól függ, mennyire szemfüles a pár. A helyszín viszi el a legtöbb pénzt, nagy az árrés az éttermek között, érdemes tehát ár/érték arányban a legmegfelelőbbet keresni. A kiegészítőkön már sokat lehet spórolni, ha a jegyesek kreatívak, vagy csak ráakadnak egy-egy jó akcióra a boltokban és az interneten.

- Az utóbbi évek esküvőit figyelembe véve egyre ritkább, hogy a párok húsz-huszonöt éves koruk környékén házasodnak. Ez az időpont kitolódott huszonöt, sőt inkább harmincéves kor környékére, amikor már egzisztenciálisan, a szülőktől függetlenül is megvalósítható a szertartás. Innen pedig tényleg csak a pénztárca szab határt az elképzeléseknek. Van, aki a ruhát helyezi fókuszba, mások az éjféli tűzijátékot vagy a szép autókat. Jellemzően ahol a pár egyik tagja vendéglátós, ott bármixer is van a lagzin. A legnagyobb kihívásokat számomra esküvőszervezőként mégis a nemzetközi esküvők jelentik, ahol multikulturális szertartást kell megvalósítani, mindkét fél igényeit és szokásait egyaránt figyelembe véve - összegezte Diána.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!