Púder Nélkül

2014.09.03. 11:45

Sinka Vivien a fiatalok eltűnésének okairól

Veszprém - Nincs általános indok arra, ahogy az emberek cselekszenek és döntenek. Az élet mindig maga válogatja a helyzeteket. Egy biztos, minden megelőzhető és megbeszélhető, ha nem családon belül, akkor szakértőkkel - vélekedik Sinka Vivien, az Együtt az Eltűnt Gyerekekért Alapítvány elnöke.

Kovács Erika

A veszprémi Sinka Vivien a napokban egy eltűnt ajkai fiatalember keresésére többszáz embert mozgósított az egész országból.

- Mi visz rá egy fiatal nőt, hogy létrehozzon egy alapítványt az eltűnt gyerekekért, és annak élére álljon?

- Mindig is a segítségnyújtás vezérelte az életemet. Szeretek másokon, másoknak segíteni, mert ettől jobban érzem magam, úgy érzem, jót tettem a világnak, valamit tettem egy jobb világért. Az alapítvány eszköze annak, hogy szakemberekkel azonnali keresést indíthassunk eltűntek után. A keresés egy szelete a munkánknak, a megelőzéssel kezdődik minden. Fiatalként osztom meg tapasztalataimat másokkal, beszélhetnek velem és segíthetek azoknak, akik eltűnésen vagy szökésen törik a fejüket. Segítek nekik a probléma megoldásában, az okok felkutatásában.

Sinka Vivien szerint nem szégyen felkeresni egy pszichológust (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Többszázas keresőakciót szervezett a minap, élén a Cserhát Mentőkutyás Egyesülettel az eltűnt ajkai fiatal felkutatására, akit az ön édesanyjával együtt kerestek egy napon át erdőn, mezőn. Vajon miért mennek el a fiatalok egy kiegyensúlyozottnak tűnő családból, párkapcsolatból, jó egzisztenciával?

- Nincs általános indok arra, ahogy az emberek cselekszenek, döntenek. Az élet mindig maga válogatja a helyzeteket. Egy biztos, minden megelőzhető és megbeszélhető, ha nem családon belül, akkor szakértőkkel. Az alapítványi tag édesanyámmal, továbbá a Cserhát Mentőkutyás Egyesület képviselőivel együtt hisszük azt, hogy a megelőzésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, főleg gyerekeknél, amikor még fogékonyak erre, befolyásolhatók.

- Hogyan lehetne megelőzni a fiú eltűnéséhez hasonló eseteket, tragédiákat?

- A legfontosabb, hogy a fiatalok tisztában legyenek a veszélyekkel, amik akkor érhetik őket, amikor elszöknek vagy csellengésre adják a fejüket. Ősztől a Cserhát egyesülettel közös kampányba kezdünk, illetve felkeressük az általános iskolákat, középiskolákat, egyetemeket. Előadásokon beszélünk a felelőtlen magatartás veszélyeiről, a lehetséges következményekről, konkrét példákkal. A diákok nálunk alapfokú önvédelmi gyakorlatokat is megtanulhatnak, hogy ne váljanak áldozatokká.

- Milyenek a mai fiatalok és az őket körülvevő világ?

- Az internet uralja az életüket. Minden, amit a netről összeszednek, vagy amit ott látnak, abban élnek. Az számít nekik, azt utánozzák, aki trendi a közösségi oldalakon. A saját életük közben romokban hever. Semmi figyelmet nem fordítanak arra, hogy egymásra odafigyeljenek, de ez a felnőttekre is jellemző. Hősnek számít, aki a másikon segít. Sajnálom, hogy az emberség, az empátia nem jellemző a mai fiatalokra, holott ez régen alapvető volt.

- Mit ajánl azoknak, akik úgy érzik, nem képesek megbirkózni a gondjaikkal?

- Nem szégyen felkeresni egy pszichológust, sőt! Magam is járok hozzá. Sajnos nálunk hamar kimondják, aki szakértőhöz jár, azzal valami baj van. Holott ez nem igaz! Mindenkinek szüksége van arra, hogy meghallgassák, vagy problémájára egy kívülálló világítson rá, hogy később könnyedén megoldhassa azt. A szakértők viszont nem oldják meg helyettünk a gondokat, hanem segítenek az okok feltárásában, aztán nekünk kell válaszokat és megoldást találni. Alapítványunknál is dolgozik pszichológus, aki már sok eltűnt, majd megkerült személyt és családját kezelte. Azóta mindegyikük kiegyensúlyozottan él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!