Púder Nélkül

2014.08.15. 13:36

Horgolt ékszerek, Sepia nyakláncok

Sokszor már kisgyermek korban kapunk jeleket, de aztán azokat később elnyomjuk és új utakon indulunk el. Szerencsés esetben azonban a körülmények úgy hozzák, hogy visszakanyarodunk és rátalálunk saját utunkra.

Tóth B. Zsuzsa

Valami hasonló történhetett a tapolcai Pész Zsófiával is, akit kislány korában tanított a nagymamája horgolni, kötni és hímezni. Zsófi néhány hónapja sorra készíti a szebbnél szebb horgolt ékszereket. Egyértelmű, hogy fényképész édesanyja türelmét és ízlését is örökölte. Keresztanyja pedig dekoratőr, úgyhogy, amint azt mondják, nem esett messze az alma a fájától...

- Nagyon szeretett Zsófi a közelemben lenni, például sapkabojtokat készíteni, de horgolni is megtanult – mondja a nagymama, aki ma is nagyon boldog, hogy unokája nem csak örökölte ízlését, kézügyességét, hanem újra szívesen készít kézműves tárgyakat.

Gyerekként sokat rajzolt, bütykölt, mondták is a családtagok, hogy a kreativitásból fog majd megélni. Tanulmányai az alkalmazott grafika felé kanyarodtak és le is diplomázott elektronikus ábrázolás szakon. Ezen a pályán teret kaphatott a kreativitása, jó érzéke. Számtalan weboldalt, reklám grafikát, logot, arculatot tervezett. Valami mégis hiányzott a teljességhez, csak éppen nem tudta, hogy mi.

– Kézműves vásárokon sokszor találkoztam szebbnél-szebb ékszerekkel, ruhákkal, használati tárgyakkal, amelyeket nagyon szeretek, rajongójuk vagyok. Úgy éreztem, hogy én is szeretnék valami hasonlót, kézzel foghatót alkotni. Így kezdődött. Amikor pedig a barátnőim meglátták rajtam az első ékszereket, nekik is kellett hasonlóakat készítenem – magyarázza Zsófi.

Pész Zsófia horgolással készíti különleges ékszereit. Nagymamája ma is sokat segít a kézimunkában (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Közben mutatja a gyönyörű színes fonalakat, amelyek egy része még gyermekkorából maradt meg. A szépen restaurált varródoboz tévészerelő nagyapjának a diódáit őrizte egykor, ma gyöngyök, kapcsok, láncok csillognak benne, gondosan szortírozva. A fogók szintén nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a láncok, fülbevalók elkészüljenek. Gyönyörűek.  Mindenből lehet fonalat csinálni – mutatja.

Különleges a farmernadrág levágott szárából készített nyakék is, ahogy az apró mintás textilből varrt kis gallér, amelyet Zsófi körbehorgolt csipkeszerűen. Egy körkivágású ruhát alkalmivá tesz, feldobja, a helyes kis álgallér. Nincs két egyforma nyaklánc, legtöbbhöz fülbevalót, karkötőt is fabrikál. Aprólékos, türelmet és kézügyességet igénylő munka ez. A legjobban pedig akkor érvényesülnek a különleges ékszerek, ha azokhoz illő ruhával párosítja valamennyit.

- Előfordult, hogy egy ruhához nem találtam a boltokban megfelelő ékszert, így elkészítettem magam, ez is segített, hogy elinduljak ezen az úton. Ezen a farmernadrágon, ami rajtam van például rózsák, lila, sárga virágok vannak, úgyhogy ezekből a színekből horgoltam virágokat a hozzá illő nyakláncra – mutatja.

A gyönyörű, fehér különféle árnyalataiban játszó fonalakból készített virágos, gyöngyös nyakláncra pedig azt mondja a nagymamája, hogy akár menyasszonyi ruhához is passzolna.

- Tőlünk nyugatra már jó pár éve hódít a “csináld magad mozgalom”, így néha onnan könnyebb beszerezni az alapanyagokat, alkatrészeket, csodálatos dolgokat lehet kapni. Itthon kicsit nehezebb hozzájutni, de megéri az utánajárás – mondja Zsófi. Hozzáteszi, hogy nem is árt talán, ha több lábon áll az ember, hiszen megélni az alkalmazott grafikából és az ékszerkészítésből sem egyszerű külön-külön. A kézműves, kézzel készült tárgyak általában drágák, a nagyi szerint meg sem lehet fizetni a belefektetett munkát, egyértelmű, hogy csak egy kis réteg engedheti meg magának. Pedig mennyire csábító tud lenni!

 

Címkék#ékszer

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!